nasdaq indeks i dalje oseća posledice pada vrednosti akcija kompanije meta

Wall Street stidljivo počeo trgovanje ove nedelje

BerzaNovacSvetVesti

8.2.2022 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street stidljivo počeo trgovanje ove nedelje Wall Street stidljivo počeo trgovanje ove nedelje
Na američkim berzama hartija od vrednosti se noćas trgovalo oprezno, nakon velikih oscilacija berzanskih indeksa prošle sedmice, dok ulagači analiziraju poslovne rezultate kompanija i... Wall Street stidljivo počeo trgovanje ove nedelje

Na američkim berzama hartija od vrednosti se noćas trgovalo oprezno, nakon velikih oscilacija berzanskih indeksa prošle sedmice, dok ulagači analiziraju poslovne rezultate kompanija i špekulišu o intenzitetu povećanja kamata amerčke centralne banke.

Dow Jones indeks je ostao gotovo nepromenjen na 35.091 poenu, dok je S&P 500 oslabio 0,37 odsto na 4.483 poena, a Nasdaq indeks 0,58 odsto na 14.015 bodova.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u velikoj je meri posledica pada cene akcije Mete, krovne kompanije društvene mreže Facebook, za dodatnih pet odsto, nakon što je prošle nedelje potonula više od 20 odsto, zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata i stagnacije broja korisnika, prenosi agencija Mina.

Podršku tržištu pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati većine drugih kompanija.

Od 278 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izveštaje za poslednje prošlogodišnje tromesečje, njih 78 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

No, ulagači su oprezni zbog nestabilnosti tehnološkog sektora poslednjih nedelja.

Taj sektor je poslednjih godina snažno rastao zahvaljujući okruženju s niskim kamatama, no taj period se primiče kraju, jer se u martu očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Veruje se da će u narednom periodu Federalne rezerve agresivno zaoštravati monetarnu politiku, jer se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim vrednostima u skoro 40 godina. Zbog toga menadžeri portfelja moraju prilagođavati svoje portfelje budućem okruženju s višim kamatama.

Nakon što je u petak objavljeno da je u SAD u januaru broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, mnogi analitičari smatraju da je to FED otvorilo prostor za agresivnije povećanje kamata.

Zato sada mnogi procenjuju da bi centralna banka u martu mogla povećati ključne kamate za 0,5 procentnih poena, a ne za 0,25 bodova, kako se do sada smatralo. Po tom bi scenariju ključna kamata na kraju godine mogla dostići 1,5 odsto.

Poslednjih godina rast tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika američke centralne banke, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, ali period jeftinog novca bliži se kraju.

Uprkos rastu u poslednje dve nedelje, S&P 500 indeks i dalje je na gubitku od početka ove godine, više od pet odsto.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 odsto na 7.573 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 odsto na 15.206 poena, a pariski CAC 0,83 odsto na 7.009 bodova.

  • ZVE84

    8.2.2022 #1 Author

    Generalno berza raste i pada, samo treba biti na pravom mestu u pravo vreme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...