OPASAN PREDLOG O UVOĐENJU POREZA NA BERZANSKE TRANSAKCIJE

Wall Street upozorava da bi mogao napustiti Njujork nakon više od dva veka

BerzaNovacSvetVesti

17.2.2021 12:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Wall Street upozorava da bi mogao napustiti Njujork nakon više od dva veka Wall Street upozorava da bi mogao napustiti Njujork nakon više od dva veka
Njujorška berza upozorila je da bi mogla da napusti državu ukoliko vlasti budu uvele porez na transfere akcija. Wall Street se direktno usprotivio planovima... Wall Street upozorava da bi mogao napustiti Njujork nakon više od dva veka

Njujorška berza upozorila je da bi mogla da napusti državu ukoliko vlasti budu uvele porez na transfere akcija. Wall Street se direktno usprotivio planovima predsedničke administracije koja u dodatnom oporezivanju vidi priliku za krpljenje rekordnog budžetskog deficita.

Ako se promeni zakon, centar globalne industrije možda će morati da pronađe novi dom, preneo je Wall Street Journal upozorenje predstavnika berze NYSE (njujorška berza). Kako navodi magazin Forbes više od 25 važnih berzanskih imena, uključujući direktore velikih investicionih banaka i hedge fondova, pisali su državnim zakonodavcima u nameri da ih odgovore od namere da uvedu oporezivanje.

Foto: Tanjug/AP

Predlog o oporezivanju berzanskih transakcija akcija, obveznica i drugih hartija od vrednosti koincidirao je sa naglim padom prihoda saveze države Njujork zbog pandemije korona virusa. Demokrate, koje stoje iza predloga navode da bi porezi pomogli da se nadoknadi deo izgubljenih prihoda, negirajući da bi berza mogla da napusti Njujork, ukoliko predlog bude prošao.

„Berza neće napustiti Njujork, jedan od najvećih finansijskih centara na Zemlji, ako donesemo ovaj zakon kojim bismo uveli minimalne poreze na određene finansijske transakcije, politiku koju već dugo sprovode drugi uspešni finansijski centri u svetu“, rekla je senatorka države Njujork, Džulija Salazar (Julia Salazar) koja se zalaže za predlog.

Guverner Njujorka Endrju Komo (Andrew Cuomo) nije nagovestio podršku poreskom predlogu, nego je izneo ideju da se uravnoteženje budžeta postigne kroz povećanje poreza na dohodak. „Sada je svet drugačiji, zar ne? Pre ste mogli da oporezujete transakcije, jer se one dešavaju u Njujorku. Danas, kao što smo videli tokom pandemije, ljudi mogu poslovati bilo gde“, rekao je Komo.

Foto: Shutterstock

On je dodao da brokeri ne moraju više trgovati akcijama u Njujorku, nego od svojih kuća. Prema njegovim rečima bilo bi dovoljno samo preseliti servere i transakcije u neku drugu državu gde takav porez ne postoji. Kao jedna od novih destinacija njujorške berze pominje se Florida, jer su se tamo već preselile mnoge kancelarije sa Menhetna.

NYSE datira od vremena kada je Njujork bio američka prestonica, a pre nego što je grad postao finansijska prestonica sveta. U to vreme Amsterdam je bio glavni svetski centar finansija, a od početka 19. veka taj status preuzeo je London. Njujork i SAD preuzeli su primat posle Drugog svetskog rata. Berza na Wall Streetu postoji od 1792. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...