američka kompanija kao razlog za ovaj potez navodi sve "izazovnije zakonsko okruženje"

Yahoo potpuno prekinuo svoje poslovanje u Kini

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

2.11.2021 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Yahoo potpuno prekinuo svoje poslovanje u Kini Yahoo potpuno prekinuo svoje poslovanje u Kini
Američka kompanija Yahoo saopštila je u utorak da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog “sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje“. Kineske vlasti... Yahoo potpuno prekinuo svoje poslovanje u Kini

Američka kompanija Yahoo saopštila je u utorak da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog “sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje“.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzurišu sadržaj i ključne reči koje se smatraju politički osetljivim ili neprikladnim, prenosi Tanjug pozivajući se na Associated Press.

„Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahoo paket servis više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra“, navodi se u saopštenju.

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtevima.

Američki zakonodavci su 2007. godine oštro osudili Yahoo zbog predaje podataka o dva kineska disidenta Pekingu, koje je dovelo do njihovog hapšenja i zatvaranja.

Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. godine je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično budući da su neki od njegovih servisa, uključujući i web portal kompanije, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u poslednjih nekoliko nedelja ugasila poslovanje u Kini. Prošlog meseca, Microsofta platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila je da zatvara svoj kineski sajt, umesto kojeg će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mestima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...