NIS, Telekom Srbija I Impol Seval pokretači dobrih rezultata

Za dividende u Srbiji izdvojena 21 milijarda dinara, 65 odsto više nego 2021. godine

BerzaNovacSrbijaVesti

13.7.2022 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za dividende u Srbiji izdvojena 21 milijarda dinara, 65 odsto više nego 2021. godine Za dividende u Srbiji izdvojena 21 milijarda dinara, 65 odsto više nego 2021. godine
Kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi i Telekom Srbija isplatiće ove godine dividende u bruto iznosu od skoro 21 milijardu dinara, što... Za dividende u Srbiji izdvojena 21 milijarda dinara, 65 odsto više nego 2021. godine

Kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi i Telekom Srbija isplatiće ove godine dividende u bruto iznosu od skoro 21 milijardu dinara, što je 65 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

„Taj rast posledica je pre svega povratka profitabilnosti Naftne industrije Srbije (NIS), nešto veće dividende Telekoma Srbija i rekordne dividende Impol Sevala“, navedeno je u saopštenju.

NIS je posle jednogodišnjeg prekida zbog pandemije ponovo odvojio 25 odsto ostvarenog profita za isplatu dividendi, pa će akcionarima isplatiti 5,8 milijardi dinara.

Telekom je povećao dividendu sa prošlogodišnjih 6,2 na 6,7 milijardi dinara, mada nije bilo prevelikog utemeljenja za takvu odluku, ocenio je Momentum, jer je ta kompanija visoko zadužena, pa uprkos rastu profita slobodan novčani tok nije ostavio prostora za ta davanja akcionarima.

Najprijatnije iznenađenje ove godine je, kako je navedeno, Impol Seval čiji će akcionari podeliti rekordnu dividendu, zahvaljujući rekordnoj profitabilnosti i nameri vlasnika da poveća davanja za dividende.

Standardno dobre dividende, na višem nivou u odnosu na prošlu godinu dobiće akcionari Tehnogasa, Metalca, Philip Morrisa, dok je Jedinstvo Sevojno zadržalo visoke isplate akcionarima i treću godinu zaredom.

Akcionari Dunav osiguranja dobili su značajno manju dividendu nego prošle godine, delimično zbog gubitka u segmentu životnog osiguranja.

Dividendni prinosi na domaćim akcijama ostali su i ove godine dosta visoki od rekordnih 12,5 odsto kod Impola, 8,3 odsto kod trenutno najlikvidnije akcije na tržištu, Dunava, do šest odsto kod najveće kompanije, NIS.

Visoki dividendni prinosi, osim dobrih dividendi, posledica su niskih cena akcija na Beogradskoj berzi usled odsustva većeg broja investitora, malog broja investicionih alternativa i hronične slabe zaštite prava manjinskih akcionara, zaključuje Momentum Securities u svom izveštaju. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...