Nastavljaju se investicije u međunarodni vodni saobraćaj

Za dve godine imaćemo 10 pristaništa na Dunavu i dva na Savi

InvesticijeSrbijaTurizamVesti

14.12.2021 10:14 Autor: Stanislav Stanišić 0

Za dve godine imaćemo 10 pristaništa na Dunavu i dva na Savi Za dve godine imaćemo 10 pristaništa na Dunavu i dva na Savi
„Nastavićemo investicije u međunarodna putnička pristaništa, kako bismo za dve godine imali ukupno 10 pristaništa na Dunavu i još dva na Savi“, kažu za... Za dve godine imaćemo 10 pristaništa na Dunavu i dva na Savi

„Nastavićemo investicije u međunarodna putnička pristaništa, kako bismo za dve godine imali ukupno 10 pristaništa na Dunavu i još dva na Savi“, kažu za Biznis.rs iz Agencije za upravljanje lukama. Podsećaju i na potpisani Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, kojim su se stvorili uslovi za zajednički nastup i promociju nautičkog turizma u Srbiji u domaćim i međunarodnim okvirima.

Na taj način povećaće se vidljivost međunarodnih putničkih pristaništa i marina, upotpuniće se turistička ponuda Srbije, a turistima će se približiti znamenitosti i prirodna bogatstva naše zemlje.

Kao punopravna članica Evropske federacije rečnih luka i radne grupe Koridora Rajna – Dunav, Agencija za upravljanje lukama redovno prati sve evropske inicijative, naročito u domenu zaštite životne sredine, i razmenjuje iskustva sa drugim evropskim lučkim upravama, kako bi sve pozitivne trendove primenila na dalji razvoj lučke delatnosti u Srbiji.

Kada je reč o teretnom saobraćaju, Agencija nastavlja realizaciju razvojnih projekata – proširenje kapaciteta luke u Sremskoj Mitrovici i izgradnju terminala za rasute terete u Krnjači. Kako bi se putnički vodni saobraćaj dalje unapredio, Agencija će u idućoj nautičkoj sezoni otvoriti dva nova međunarodna putnička pristaništa na Dunavu – u Zemunu i Kostolcu.

Osim razvoja Dunava, radi se i na razvoju kruzinga na Savi, i to kroz investicije u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Šapcu. Planovi za naredni period podrazumevaju i investiranje u izgradnju marine u Golupcu, kao i izbor lučkog operatera.

Foto: TO Golubac

Imajući u vidu da su marine značajan segment nautičkog turizma, Agencija za upravljanje lukama je u prethodnom periodu izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreža marina na Dunavu i Savi.

U Studiji su detaljno analizirani različiti kriterijumi – prirodni i plovidbeni uslovi, kao i turističke atrakcije. Određeno je ukupno devet lokacija na Dunavu, Savi i u Beogradu koje imaju potencijala za dalji razvoj.

Najviše mogućnosti za razvoj budućih marina pokazali su Golubac i Veliko Gradište, i dve lokacije u Beogradu – Zemun i Čukarica.

„Probudi Dunav“

Kako bi se u potpunosti iskoristili nautički potencijali Srbije, Agencija je 2017. godine pokrenula projekat „Probudi Dunav“ sa ciljem promocije kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju i povezivanja 11 lokacija koje se nalaze na obali Dunava. Kao jedan od rezultata projekta izrađena je istoimena brošura koja je namenjena kako domaćim i stranim turistima, tako i lokalnim turističkim organizacijama. Čitaoci u brošuri mogu pronaći mapu otvorenih i planiranih međunarodnih putničkih pristaništa na Dunavu, kao i zanimljive činjenice o opštinama koje su obuhvaćene projektom.

Agencija je u sklopu projekta pokrenula i veb sajt probudidunav.rs na kojem se mogu naći najvažnije informacije o opštinama na Dunavu.

Studija je zaokružila pravni okvir, budući da se definisanjem mreže marina, odnosno određivanjem potencijalnih lokacija za dalju tehničku razradu, stvaraju uslovi za investiranje u ovu oblast. Predloženi su primeri uređenih marina, koji bi privukli investitore i ljubitelje nautičkog turizma iz naše zemlje i inostranstva.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Agencija će u narednom periodu započeti investicije u marinu u Golupcu.

Iz Agencije podsećaju da su u prošlogodišnjoj nautičkoj sezoni zbog pandemije bila obustavljena sva krstarenja, kako u Evropi, tako i kod nas. Ovogodišnja nautička sezona pokazuje blago poboljšanje, te je do 1. decembra evidentirano 507 pristajanja i 40.334 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Pandemija nije uticala na odvijanje teretnog vodnog saobraćaja. Na kraju prošle godine Agencija je evidentirala 16 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji, odnosno pet odsto više nego u 2019. godini.

U prvih devet meseci ove godine pretovareno je 12 miliona tona tereta, što predstavlja povećanje od 13 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštavaju iz Agencije za upravljanje lukama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...