ZA DVE GODINE NA ČELU BELE KUĆE PO 750 DOLARA ZA POREZ New York Times otkriva još detalja o Trampovim gubicima

IzdvajamoSvetVesti

29.9.2020 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZA DVE GODINE NA ČELU BELE KUĆE PO 750 DOLARA ZA POREZ New York Times otkriva još detalja o Trampovim gubicima ZA DVE GODINE NA ČELU BELE KUĆE PO 750 DOLARA ZA POREZ New York Times otkriva još detalja o Trampovim gubicima
Za dve godine američki predsednik Donald Tramp platio je samo po 750 dolara poreza na dohodak, prenosi BBC navode dnevnika New York Times. Tokom... ZA DVE GODINE NA ČELU BELE KUĆE PO 750 DOLARA ZA POREZ New York Times otkriva još detalja o Trampovim gubicima

Za dve godine američki predsednik Donald Tramp platio je samo po 750 dolara poreza na dohodak, prenosi BBC navode dnevnika New York Times.

Tokom 2016. kada je izabran za prvog čoveka Bele kuće i 2017, u prvoj godini svog mandata, Tramp je platio samo po 750 dolara poreza na dohodak, navodi se u tekstu uticajnog američkog dnevnog lista, koji je do ovih podataka došao uvidom u poreske prijave američkog predsednika i njegovih kompanija u protekle dve decenije.

Podsetimo, New York Times je u prvom tekstu, objavljenom uoči prve Trampove debate sa svojim protivkanditom na predsedničkim izborima Džoom Bajdenom (Jo Biden), zakazanim za 3. novembar, optužio prvog čoveka SAD da od proteklih 15 godina, za čak deset nije platio niti jedan dolar na ime poreza na dohodak.

Uvidom u poreske prijave dnevnik je otkrio godine neplaćanja poreza, ali i velike gubitke Trampove poslovne imperije „Trump Organization“, koja samo na ime pozajmica, koje bi trebalo da budu vraćene do 2024. godine, duguje 300 miliona dolara.

„Times je imao uvid u poslovanje Trump Organization još od devedesetih godina, kao i predsednikov lični porez na dohodak u 2016. i 2017. i dok je za te dve godine platio samo po 750 dolara, njegova kompanija nije plaćala porez pod izgovorom da gubi više novca nego što zarađuje“, prenosi BBC pisanje njujorškog dnevnika.

Takođe, podseća da je prosečno američko domaćinstvo u 2018. godini platilo 9.302 dolara na ime poreza. Istovremeno u istoj godini Tramp je prijavio zaradu od 434,9 miliona dolara, što New York Times opovrgava, navodeći da raspolaže podatkom da je on u toj godini zabeležio gubitak od 47,4 miliona dolara.

A do 2018, odnosno tokom prve dve godine mandata, kako tvrdi list, bez osnova je dobio gotovo 73 miliona dolara na ime povraćaja poreza. Većina tog novca stigla je od golf igrališta u Škotskoj i Irskoj, a Trump Organization potpisivala je sumnjive licencne ugovore sa zemljama, poznatim po autoritarnoj vladavini.

Oko 3 miliona dolara stiglo je sa Filipina, 2,3 miliona iz Indije i jedan milion iz Turske, a samo od TV serijala Apprentice do 2018. inkasirano je 427,4 miliona dolara, a 176,5 miliona dolara profita ostvario je ulaganjem u dve poslovne zgrade.

Nakon novih otkrića njujorškog dnevnika, Tramp je na Tviteru napisao da je platio „mnogo miliona dolara poreza“, ali da je imao pravo na poresku amortizaciju i olakšice.

Moji dugovi su mali u odnosu na to kolika je imovina koju posedujem„, zaključio je Tramp.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...