srbija do kraja godine ulazi u zelenu agendu

Za obnovljivu energiju više od pet milijardi evra

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

15.9.2021 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za obnovljivu energiju više od pet milijardi evra Za obnovljivu energiju više od pet milijardi evra
Srbija je ove godine krenula u proces energetske tranzicije, izjavila je u sredu potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na konferenciji... Za obnovljivu energiju više od pet milijardi evra

Srbija je ove godine krenula u proces energetske tranzicije, izjavila je u sredu potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije.

„Svesni smo da to nije jednostavno, ali doneli smo zakone, a do kraja godine ćemo doneti i podzakonska akta za te zakone i ulazimo u Zelenu agendu. Ona za nas ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, nego pokretanje druge strukture ekonomije i novih radnih mesta“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, investicioni program u energetici i rudarstvu je težak oko 17 milijardi evra, a na oblast obnovljivih izvora energije će otići više od pet milijardi evra.

Mihajlović je najavila da će Srbija u narednom periodu graditi solarne elektrane, zatim vetroelektrane i velike reverzibilne hidroelektrane.

„To je ono što očekujemo da radimo u narednom periodu, prvo ćemo raditi projektno-tehničku dokumentaciju da bismo 2022. ili 2023. godine počeli da gradimo i ove elektrane“, rekla je ministarka.

Istakla je da građani moraju da budu uključeni i da znaju šta je to zelena energija i da ministarstvo na tome stalno radi.

Ona je navela da je već počelo menjanje stolarije i da je objavljen prvi javni poziv za gradnju solarnih panela i da očekuje da najmanje 10 odsto krovova u Srbiji bude pokriveno ovim panelima.

Na jednom od panela današnje konferencije OIE Srbija 2021 istaknuta je ključna uloga banaka u zelenoj tranziciji, uz međunarodne finansijske institucije.

„S jedne strane banke imaju savetodavnu ulogu, gde klijentima pružaju stručnu podršku sa ciljem kreiranja optimalnih finansijskih modela i pripremu jedinstvenih paketa finansiranja. Drugi deo jeste podrška sektoru obnovljivih izvora energije i projekata u oblasti energetske efikasnosti kroz direktno kreditiranje i obezbeđivanje drugih povezanih proizvoda koje prate Projektno finansiranje. UniCredit učestvuje u više institucionalnih i međunarodnih radnih grupa sa posebnim fokusom na praćenje napretka ekološko-društvenog upravljanja (ESG)“, rekao je Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke, tokom panela “Aukcije i finansiranje projekata: veruju li banke u nove propise, bankarsku sposobnost i isplativost projekata”.

Direktor evropskog energetskog tima EBRD Gregorz Zielinski istakao je da je potrebna jača mobilizacija tehologije za čistu energiju, da bi se obezbedili postavljeni ciljevi do 2050. godine koji podrazumevaju nula neto emisiju gasova.

Ključan je kapital i aktivacija privatnog sektora, kao i investitori koji traže prave prilike. Takođe, zakonodavci moraju da budu posvećeni tranziciji i da donesu jasna pravila. Srbija je jedna od tih zemalja, što potvrđuju pokrenute reforme“, rekao je Zielinski.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...