Namenska štednja pomoći će da se dugovi ne gomilaju

Kako preživeti septembarski finansijski udar?

NovacSrbijaVesti

15.9.2021 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kako preživeti septembarski finansijski udar? Kako preživeti septembarski finansijski udar?
Početak školske godine, spremanje zimnice, ogreva, sve su to troškovi koji se tradicionalno nagomilaju tokom septembra i nakon godišnjih odmora kada je porodični budžet... Kako preživeti septembarski finansijski udar?

Početak školske godine, spremanje zimnice, ogreva, sve su to troškovi koji se tradicionalno nagomilaju tokom septembra i nakon godišnjih odmora kada je porodični budžet poprilično istrošen.

Kako je moguće napraviti dobar finansijski plan za period neodložnih jesenjih obaveza objasnio je za RTS Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

„Aktuelni period je zahtevan period finansijski, iz prostog razloga što smo iz letnjeg stanja bez brige ušli u redovan život i ciklus koji zahteva i polazak u školu i spremanje zimnice i spremanje ogreva, ko kako već funkcioniše. To su udari na finansije, često neplanirani. Tu je u stvari greška. Septembar dođe svake godine, a nekako su uvek neplanirani troškovi. Ovo je dobar momenat da ovo bude poslednji septembar te vrste i da se planiranjem to reši“, rekao je Dušan Uzelac.

Namenska štednja kao jedno od rešenja

Svaka od navedenih, recimo, jesenjih stavki, ima svoj novčani iznos koji se iz godine u godinu ne menja drastično.

„To je nešto što možda može da nam pomogne da znamo šta nas čeka sledećeg septembra i da već od oktobra krenemo da odvajamo deo za tu namenu. To je ono što se zove namenska štednja. To nije štednja koja je nešto za šta nemamo konkretnu namenu, nego konkretno, ako je u pitanju slava, registracija automobila, polazak u školu, novogodišnji pokloni, sve su to momenti kada imamo povećane troškove i u finansijama su to momenti kada ustanovimo da nešto nismo uradili kako treba“, naveo je Uzelac.

Preostaje nam da shvatimo gde smo pogrešili i da iz toga izvučemo pouku a ne da srljamo u dugove ili očaj.

„Tada zahtevamo više novca, tada se okrećemo zaduženjima i tada je manifestacija lošeg upravljanja novcima. Probleme u novcima imamo kada nešto nismo uradili pre šest meseci. Ovo može da se iskoristi kao momenat da se to ispravi“, naglasio je Uzelac.

Jedan od načina je i slušati savete onih koji umeju da raspolažu novcem, a koji stalno podsećaju da je odgovorno ponašanje, odnosno precizno planiranje i vođenje finansija, jedini način da se ne ostane bez novca u trenutku kada to nikako nikako ne bi smelo da se dogodi – kad na naplatu dođu neodložne obaveze poput registracija auta, kupovine knjiga ili ogreva, na primer.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...