Vlada Srbije usvojila niz uredbi i izmene zakona o platama državnih službenika

Za podršku privredi 2,5 milijardi dinara

Bolji posaoMoja firmaNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

14.1.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Za podršku privredi 2,5 milijardi dinara Za podršku privredi 2,5 milijardi dinara
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kao i više uredbi usmerenih ka podršci privredi i... Za podršku privredi 2,5 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kao i više uredbi usmerenih ka podršci privredi i otvaranju radnih mesta.

Predloženim rešenjima u vezi sa platama državnih službenika i nameštenika se unapređuje položaj zaposlenih za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanje, saopšteno je posle sednice vlade, prenosi Danas.

S obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, ostale su ispod minimalne zarade.

U pitanju su prateći pomoćno-tehnički poslovi kao što su: pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Imajući u vidu da je jedan od osnovnih ciljeva vlade sistemska podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima, Vlada Srbije usvojila je set uredbi na ime podrške.

Programima tih uredbi obezbeđeno je 2,5 milijardi dinara podrške, navodi se u saopštenju Vlade.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Foto: Pixabay.com

Sredstva utvrđena Programom bespovratno se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Doneta je Uredba o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini.

Sredstva Programa opredeljena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini.

Zbog interesovanja privrednika, Programom za 2022. godini je predviđeno da se starosna granica za mogućnost konkurisanja pomera sa 30 na 35 godina.

Usvojena je Uredbu o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2022. godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2022. godinu.

Očekivani efekat podrške razvoju poslovne infrastrukture u Srbiji je otvaranje oko 1.000 novih radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih starap i smart siti centara za 2022. godinu, kojom je u ove namene obezbeđeno 55 miliona dinara.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Srbije za 2022. godinu.

Ciljevi Programa su sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština kroz sveobuhvatni pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva.

To treba da omogući održivu, efikasniju upotrebu resursa, odgovoran odnos prema životnoj sredini i povećanje kvaliteta života građana u oblastima bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga i digitalizacije u javnom sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...