Osnivanje nove institucije propisano izmenama Zakona o planiranju i izgradnji

Za poslove konverzije biće nadležna posebna agencija

SrbijaVesti

5.9.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za poslove konverzije biće nadležna posebna agencija Za poslove konverzije biće nadležna posebna agencija
Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture donelo je uputstvo o načinu vođenja postupka konverzije sa preciznim smernicama u kojem piše da je 4. avgusta ove... Za poslove konverzije biće nadležna posebna agencija

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture donelo je uputstvo o načinu vođenja postupka konverzije sa preciznim smernicama u kojem piše da je 4. avgusta ove godine prestao da važi Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i da će biti osnovana agencija nadležna za poslove konverzije, objavila je Nova ekonomija.

Izmenama i dopunama Zakona nastavljena je svojinska transformacija na zemljištu u Srbiji proširivanjem kruga privrednika koji mogu steći pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade.

U uputstvu se navodi da se zahtev za sticanje prava konverzije podnosi agenciji jer je Zakonom propisano osnivanje agencije, koja počinje sa radom tri meseca od dana stupanja na snagu Zakona, a do tada sve poslove iz nadležnosti agencije radi Ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Nakon dobijanja zahteva, agencija u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva obaveštava podnosioca zahteva o lokaciji sa potvrdom i mogućnostima upisa za katastarsku parcelu.

„Očekujemo da će ovo uputstvo olakšati i ubrzati vođenje postupka konverzije“, istakla je Ivana Vuletić, sekretarka Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije u saopštenju povodom objavljivanja uputstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...