Američka tržišta bila su u četvrtak zatvorena zbog Dana zahvalnosti

Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cene nafte ispod 86 dolara

SvetVesti

26.11.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cene nafte ispod 86 dolara Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cene nafte ispod 86 dolara
Cene nafte zadržale su se u petak u slaboj trgovini ispod 86 dolara, zakočene zabrinutošću za kinesku potražnju zbog novog talasa covida i oprezom... Zabrinutost za kinesku potražnju zadržala cene nafte ispod 86 dolara

Cene nafte zadržale su se u petak u slaboj trgovini ispod 86 dolara, zakočene zabrinutošću za kinesku potražnju zbog novog talasa covida i oprezom trgovaca u očekivanju dogovora zapadnih zemalja o cenovnom limitu za rusku naftu.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podne bila viša 22 centa nego u vreme zatvaranja tržišta u četvrtak i iznosila je 85,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 43 centa višoj ceni, od 78,37 dolara.

Američka tržišta bila su u četvrtak zatvorena zbog Dana zahvalnosti, a smanjeni obim trgovanja protegnuo se i na petak, prenosi Mina.

Trgovce brine širenje covida u Kini, najvećem uvozniku nafte u svetu. U petak Kina je izvestila o novom rekordnom broju slučajeva zaraze Covidom-19 i gradovi nastavljaju sprovoditi mere kako bi obuzdali novi talas širenja covida, ograničavajući mobilnost.

Ograničenja počinju nagrizati potražnju za gorivima, koja je, kako se procenjuje, manja oko milion barela dnevno od proseka, napisao je ANZ u belešci.

I tržišna struktura u Londonu signalizira slabu aktuelnu potražnju, budući da su se cene barela s rokovima isporuke u idućem mesecu ponovo spustile prema onima s dužim rokovima isporuke.

Cena barela s rokovima isporuke za dva meseca čak se spustila ispod nvoa barela s dužim rokovima isporuke, što signalizira prekomerno snabdevanje.

Trgovci prate i razgovore predstavnika G7 i Evropske unije o ograničenju cena ruske nafte koja se doprema morem, na 65 do 70 dolara po barelu, kako je izvestio neimenovani evropski diplomata. Dogovor još nije postignut.

Cilj je ograničiti prihode Moskve za finansiranje ruske invazije u Ukrajini i istovremeno izbeći poremećaje na globalnim tržištima nafte. Predloženi raspon uglavnom je u skladu sa cenama koje plaćaju kupci u Aziji, tvrdi Reuters.

Cenovni limit trebalo bi da funkcioniše kroz zabranu prevoznicima i osiguravaocima da posluju s ruskom naftom ako je njena cena viša od utvrđenog iznosa. Mehanizam bi trebalo da bude aktiviran 5. decembra, kada na snagu stupa embargo Evropske unije na rusku naftu.

Očekuje se da će trgovina do tada biti oprezna, a trgovci će biti suzdržani i uoči novog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njenih partnera koji će 4. decembra ponovo razgovarati o proizvodnoj politici.

U odvojenom izveštaju je OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 3,67 dolara, na 81,52 dolara.

  • MAJA

    26.11.2022 #1 Author

    Razumljivo da su trgovci suzdržani

    Odgovori

  • ZVE84

    26.11.2022 #4 Author

    Samo nemojte o kovidu ponovo….

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.11.2022 #6 Author

    Posle 4.decembra bice drugacije,zato su sada svi suzdrzani…

    Odgovori

  • MADMAX

    27.11.2022 #7 Author

    Biće igranke opet, trgovci uvek opipavaju puls.

    Odgovori

  • CUPKA

    27.11.2022 #8 Author

    Videcemo, sta ce biti u decembru.

    Odgovori

  • kaćica

    27.11.2022 #9 Author

    Nece ova cena dugo trajati

    Odgovori

  • Boba3

    27.11.2022 #10 Author

    sve je opet samo zbog rata, svi zaboravili na covid

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.11.2022 #11 Author

    Suzdrzani jos par dana,posle sve iz pocetka…

    Odgovori

  • Coka13

    29.11.2022 #12 Author

    Sad kad se udruže kriza zbog rata i kriza zbog kovida, ima da bude igranka bez prestanka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...