Promene na političkoj sceni Severne Makedonije

Zaev otkazao dolazak u Beograd zbog izbornog poraza, podneo ostavku na funkcije

RegionVesti

1.11.2021 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zaev otkazao dolazak u Beograd zbog izbornog poraza, podneo ostavku na funkcije Zaev otkazao dolazak u Beograd zbog izbornog poraza, podneo ostavku na funkcije
Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izjavio je u nedelju, 31. oktobra da podnosi ostavku na obe funkcije. Na konferenciji... Zaev otkazao dolazak u Beograd zbog izbornog poraza, podneo ostavku na funkcije

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izjavio je u nedelju, 31. oktobra da podnosi ostavku na obe funkcije. Na konferenciji za novinare nakon što je postalo jasno da kandidati ove partije gube u većini opština u drugom krugu lokalnih izbora, Zaev je čestitao pobedu političkim protivnicima.

“U ime SDSM čestitam našim oponentima pobedu na ovim lokalnim izborima. Preuzimam odgovornost zaključno sa rezultatima na ovim izborima. Podnosim ostavku kao premijer i kao predsednik SDSM”, izjavio je Zaev, koji je još u kampanji pre drugog kruga najavljivao da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zaev je dodao da ostaje pri tome da ne treba raspisivati prevremene parlamentarne izbore. “Ostaću u narednom periodu dok ima potrebe, dok se ne organizuje nova vlada sa progresivnom većinom koje ima, a može se i proširiti”, istakao je Zaev.

Opoziciona stranka VMRO DPMNE pobedila je u većini gradova i opština u drugom krugu lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji koji su održani 31. oktobra. Koalicioni partner SDSM, Demokratska unija za integraciju (DUI) izgubila je u najvećim gradovima sa albanskom većinom Tetovu i Gostivaru. Kandidati DUI pobedili su u Strugi, Kičevu, skopskoj opštini Čair i u još nekoliko manjih opština. Nezavisni kandidati su pobedili, osim u Skoplju i u Kumanovu, i u skopskoj opštini Karpoš.

Zaev neće doputovati u Beograd na sastanak inicijative „Otvoreni Balkan“ 3. i 4. novembra, kako je to ranije planirano „zbog političke situacije“, rečeno je u njegovom kabinetu agenciji Tanjug, prenosi Utrinski vesnik. Prema informacijama iz kabineta makedonskog premijera, Skoplje će odrediti drugog političkog predstavnika.

Zaev je jedan od osnivača regionalne inicijative „Otvoreni Balkan„, uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Ramu. Zoran Zaev postao je premijer 2017. godine, nakon pobede nad dugogodišnjim liderom VMRO -DPMNE Nikolom Gruevskim. Ponovo je izabran na tu funkciju nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...