127 evropskih gradova nemaju problem sa aero-zagađenjem

Zagađen vazduh najviše udišu Poljaci i Italijani, najmanje Šveđani

EkologijaEUU fokusuVesti

23.6.2021 13:30 Autor: Miljan Paunović 0

Zagađen vazduh najviše udišu Poljaci i Italijani, najmanje Šveđani Zagađen vazduh najviše udišu Poljaci i Italijani, najmanje Šveđani
Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) najčistiji vazduh u Evropi imaju švedski grad Umeo, Tampere u Finskoj i Funšal u Portugalu. Gradovi... Zagađen vazduh najviše udišu Poljaci i Italijani, najmanje Šveđani

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) najčistiji vazduh u Evropi imaju švedski grad Umeo, Tampere u Finskoj i Funšal u Portugalu. Gradovi sa najzagađenijim vazduhom su Novi Sonč u Poljskoj, Kremona u Italiji i Slavonski Brod u Hrvatskoj, piše Euractiv.

Stanovnici više od polovine od 323 grada u kojima je meren kvalitet vazduha tokom 2019. i 2020. udišu zagađen vazduh, a najveći deo njih nalazi se u Poljskoj i Italiji.

Dobar kvalitet vazduha ima 127 gradova, što znači da je u tim mestima nivo finih čestica prašine prečnika manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5) ispod granične vrednosti od 10 mikrograma po kubnom metru vazduha, koju je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija.

U prvih 10 gradova, sa koncentracijom PM2,5 ispod pet mikrograma po kubnom metru, nalaze se još dva grada u Švedskoj – Stokholm i Upsala, tri grada u Estoniji – Talin, Narva i Tartu, kao i norveški Bergen i španska Salamanka.

Evropska unija je odredila 25 mikrograma PM2,5 po kubnom metru kao godišnju graničnu vrednost. Svi gradovi koji imaju veći nivo PM2,5 od toga svrstani su u kategoriju gradova sa veoma lošim kvalitetom vazduha.

U toj kategoriji je pet gradova u Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji. EEA je rangirala gradove od najčistijih do najzagađenijih na osnovu prosečnog nivoa PM2,5 tokom poslednje dve kalendarske godine.

Čestice PM2,5 su najopasnije po ljudsko zdravlje jer su veoma male i lagane pa mogu da dopru duboko u pluća, pa čak i u krvotok, izazivajući prevremenu smrt od kardiovaskularnih i repsiratornih bolesti.

Iako je zabeleženo znatno poboljšanje kvaliteta vazduha u Evropi za poslednjih 10 godina, zagadjenje vazduha u mnogim gradovima širom Evrope i dalje je „uporno veliko“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...