Pravne nejasnoće stoje na putu eksploataciji

Zakonodavstvo usporava proizvodnju litijuma u SAD

SvetVesti

26.3.2024 13:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zakonodavstvo usporava proizvodnju litijuma u SAD Zakonodavstvo usporava proizvodnju litijuma u SAD
Težnja Vašingtona učini SAD glavnim globalnim proizvođačem litijuma sputana je zbunjujućom mešavinom državnih propisa koji odbijaju investitore i ometaju napore da se prekine kineska... Zakonodavstvo usporava proizvodnju litijuma u SAD

Težnja Vašingtona učini SAD glavnim globalnim proizvođačem litijuma sputana je zbunjujućom mešavinom državnih propisa koji odbijaju investitore i ometaju napore da se prekine kineska kontrola nad sektorom kritičnih minerala.

Širom Teksasa, Luizijane i drugih država bofatih mineralima, nejasno je ko poseduje milione metričkih tona litijuma, zaključanih ispod zemlje, prenosi Reuters. Regulatori treba da odrede ko bi trebalo da plati preradu litijuma.

Pravne nejasnoće su najnovija prepreka, pored tehničkih izazova i pada cene robe, na putu američkim planovima da proizvodi više sopstvenog litijuma i odvikne zemlju od inostranih zaliha, prema ocenama regulatora iz sedam američkih država, pravnih stručnjaka, političara i investitora.

Američki savezni zvaničnici u Vašingtonu uglavnom su nemoćni da primoraju države da promene propise, ostavljajući agresivne ciljeve elektrifikacije da idu onim tempom kojim lokalni zvaničnici ažuriraju zastarele propise, a to znači sporo.

Očekuje se da će globalna potražnja za litijumom nadmašiti ponudu za 500.000 metričkih tona godišnje do 2030. godine, osim ako SAD ne budu povećale sopstvenu proizvodnju.

Tagovi
SAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...