Uoči razgovora Bajdena i Sija

Zaoštrena retorika Vašingtona i Pekinga

SvetVesti

18.3.2022 14:02 Autor: Vladimir Jokanović 20

Zaoštrena retorika Vašingtona i Pekinga Zaoštrena retorika Vašingtona i Pekinga
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ima nameru da u petak u telefonskom razgovoru upozori predsednika Kine Si Đinpinga da će ga „koštati“ svaka... Zaoštrena retorika Vašingtona i Pekinga

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ima nameru da u petak u telefonskom razgovoru upozori predsednika Kine Si Đinpinga da će ga „koštati“ svaka vrsta podrške koju Peking eventualno bude pružio ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony Blinken).

„Verujemo da posebno Kina ima odgovornost da iskoristi svoj uticaj i brani međunarodna pravila i principe za koje tvrdi da ih podržava. Umesto toga. čini se da Kina kreće u suprotnom smeru odbijajući da osudi (rat Rusije protiv Ukrajine), dok nastoji da sebe prikaže kao neutralnog arbitra. Zabrinuti smo da (Kina) razmatra direktnu pomoć Rusiji u vojnoj opremi“, naveo je Blinken, prenosi South China Morning Post.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je u petak da je Blinkenova opomena „neodgovorna“, dok je državni Global Post izvestio da „Kina nikada neće prihvatiti američke pretnje i prinudu, a ako SAD preduzmu mere koje štete legitimnim interesima Kine i kineskih preduzeća i pojedinaca“ Peking neće sedeti skrštenih ruku i snažno će odgovoriti.


Prema oceni kineskog lista, Bela kuća inicirala je telefonski razgovor lidera nakon što je propao američki pokušaj da promeni kinesku poziciju u vezi sa ukrajinskom krizom na ovonedeljnom sastanku u Rimu, kada su američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i visoki kineski diplomata Jang Đeči razgovarali sedam sati.

Foto: Tanjug/AP

Kineski analitičari ocenjuju da je povod za novi razgovor rastuća zabrinutost SAD zbog nekontrolisanih posledica pogoršanja ukrajinske krize. Americi, kako se navodi, preko je potrebna pomoć Kine da se izbori sa haosom koji je stvorila, ali nije uspela da ga kontroliše.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan istakao je da je stav Kine dosledan i zaokružen u odnosu na one koji su sugerisali neskladnost. „To su one zemlje koje se zavaravaju misleći da mogu da vladaju svetom nakon pobede u Hladnom ratu, one koje pet puta pokreću širenje NATO na istok ne obazirući se na bezbednosne brige drugih zemalja“, rekao je pored ostalog Žao, prenosi Al Jazeera.


Sekretarka za medije Bele kuće, Džen Psaki (Jen Psaki) izjavila je da „činjenica da Kina nije osudila ono što radi Rusija, sama po sebi dovoljno govori“, dodajući da je to suprotno od osnovnih principa povelje UN, uključujući poštovanje suvereniteta nacija, prenosi FT. Kina nije koristila reč „invazija“ kada je pominjala sukob u Ukrajini, već se služila terminima „problem“ ili „kriza“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da se njihov predstavnik u četvrtak sastao sa ruskim ambasadorom u Pekingu, Andrejem Denisovim, a razgovor je bio posvećen „kontraterorističkoj i bezbednosnoj saradnji“, prenosi FXStreet. Kineski nosač aviona plovio je u petak, nekoliko sati uoči razgovora Bajdena i Sija kroz Tajvanski moreuz, saopštio je Tajpej.

Očekuje se da će pitanja Tajvana i Ukrajine biti centralne teme razgovora dvojice predsednika. U kratkom saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da će Si razmeniti mišljenja sa Bajdenom o kinesko-američkim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi CGTN.

 • MADMAX

  18.3.2022 #1 Author

  Nije dobro kada se veliki rvaju.

  Odgovori

 • Ika

  18.3.2022 #3 Author

  Obzirom u kakvom je stanju Bajden, bice dobro ako potrefi tekst koji treba da procita 🙂

  Odgovori

 • MAJALG

  18.3.2022 #5 Author

  Nije u ovom momentu realno da SAD mogu da na taj nacin uticu na Kinu, jer u ovom momentu Kina ne mora da trpi nikakve pretnje od drugih svetskih sila jer su oni jedna od njih.

  Odgovori

 • GAGA

  18.3.2022 #7 Author

  Resio Bajden da ucenjuje Kinu, a ne zna vise ni sta radi ni sta prica. Pre neki dan Ukrajinu nazvao Iranom…

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.3.2022 #8 Author

  Bajden i ne zna sa kim je pricao😄😄🤔

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  19.3.2022 #9 Author

  BAJDEN!?
  Dajte molim vas, čovek (ili šta je već) ne zna
  gde je levo 😂

  Odgovori

 • MARA

  19.3.2022 #10 Author

  Nešto ozbiljno se sprema.

  Odgovori

 • Milovan94

  19.3.2022 #12 Author

  Nije dobro da se ovaj sukob širi dalje. Svako zaoštravanje odnosa Kine i Amerike će pogorsati već loše stanje u međunarodnim odnosima. Očigledno je da je Kina shvatila da su amerikanci i pred njenim vratima.

  Odgovori

  • VILENJAK

   20.3.2022 #13 Author

   Amerika se meša u sve… Samo što neće moći dugo tako…

   Odgovori

 • IVAN

  19.3.2022 #14 Author

  Dosta je vise pretnji sa zapada tome treba stati vec jednom.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  20.3.2022 #16 Author

  Sve je ovo velika igra velikih sila… A mi najmanji ćemo da ispaštamo!

  Odgovori

 • ZVE84

  20.3.2022 #17 Author

  Šta Bajden pametno može da kaže?!

  Odgovori

  • LEPOSAVA

   20.3.2022 #18 Author

   Videcemo ….vrlo verovatno nista pametno

   Odgovori

 • Milisavka

  20.3.2022 #19 Author

  Nadam se da zna šta će da kaže

  Odgovori

 • LUKA

  20.3.2022 #20 Author

  Polako se zahuktva

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...