Peking odbacio tvrdnje Vašingtona

Kina demantovala da joj je Rusija tražila vojnu i finansijsku pomoć

SvetVesti

14.3.2022 11:55 Autor: Vladimir Jokanović 8

Kina demantovala da joj je Rusija tražila vojnu i finansijsku pomoć Kina demantovala da joj je Rusija tražila vojnu i finansijsku pomoć
Kina je demantovala tvrdnje Vašingtona da joj se Rusija obratila za vojnu i finansijsku pomoć povodom rata u Ukrajini i izbegavanja zapadnih sankcija. Kinesko... Kina demantovala da joj je Rusija tražila vojnu i finansijsku pomoć

Kina je demantovala tvrdnje Vašingtona da joj se Rusija obratila za vojnu i finansijsku pomoć povodom rata u Ukrajini i izbegavanja zapadnih sankcija. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je reč o američkim „dezinformacijama“.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan odbacio je pomenute tvrdnje u obraćanju novinarima u Pekingu i ponovio protivljenje svoje zemlje „jednostranim sankcijama“, dodajući da će Kina odlučno štititi prava kineskih preduzeća, prenosi Financial Times.

On je istakao da Sjedinjene Američke Države u poslednje vreme aktivno i sa lošim namerama šire lažne informacije usmerene protiv Kine o ukrajinskom pitanju, prenosi Sputnik, dodajući da Kina igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju pregovora i pronalaženju mirnog rešenja i naglašavajući potrebu da sve strane zadrže uzdržanost kako bi se smanjile tenzije.

U ambasadi Kine u Vašingtonu naveli su u izjavi za CNN da „nikada nisu čuli za to“. Prema rečima portparola ambasade Liu Pengiua „sada je glavni prioritet sprečiti da napeta situacija eskalira i da izmakne kontroli“. On je istakao da Kina poziva na krajnju uzdržanost i sprečavanje velike humanitarne krize.

Ranije je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan (Jake Sullivan) izjavio je da su SAD zabrinute zbog bilo kojeg oblika podrške koju Kina pruža Rusiji. On je rekao da će potez Pekinga da pomogne Moskvi da izbegne sankcije imati „posledice“.

Pomenuti zapadni mediji pozvali su se i na izjave više neimenovanih američkih zvaničnika koji tvrde da je Moskva zatražila od Kine vojnu opremu za potrebe intervencije u Ukrajini, što je navodno izazvalo zabrinutost da bi Peking mogao da potkopa zapadne napore u pomoći ukrajinskim snagama u odbrani. Bela kuća nije komentarisala ove tvrdnje.

Salivan je otputovao u Rim gde će se sastati sa Jangom Jiečijem, visokim kineskim zvaničnikom za spoljnu politiku. Pre nego što je u nedelju napustio Vašington, Salivan je upozorio Kinu da ne pokušava da „izbavi“ Rusiju pomažući joj da zaobiđe zapadne sankcije.

„Osiguraćemo da ni Kina, niti bilo ko drugi, ne može da kompenzuje Rusiju za ove gubitke. Što se tiče konkretnih načina da se to uradi, neću sve to iznositi u javnost, ali ćemo to direktno (privatno) saopštiti Kini“, izjavio je Salivan za BBC.

  • N.N.

    14.3.2022 #1 Author

    U krizama uvek postoje dezinformacije.

    Odgovori

  • ZVE84

    14.3.2022 #2 Author

    I da je tako i da nije potpuno je jasno da to nećemo saznati…

    Odgovori

  • DANA

    14.3.2022 #3 Author

    Znači dezinformacija

    Odgovori

  • MADMAX

    14.3.2022 #4 Author

    Naši stari kažu ne daj Bože da te Kina hrani a Rusija brani.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.3.2022 #5 Author

    Rusiji za sada nije potrebna nikakva vojna pomoc.Svakako im hvala sto su očistili nebo nad Srbijom od belih strafti gasova kojima smo bili svakodnevno zasipa i. Nebo je danas čistio.

    Odgovori

  • MAJALG

    14.3.2022 #6 Author

    Pokusaj da se naruse dobri odnosi koji trenutno imaju Kina i Rusija

    Odgovori

  • SNEZANA

    14.3.2022 #7 Author

    Ja mislim da im Rusija sigurno nije trazila pomoc

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    21.3.2022 #8 Author

    Smešna je i ideja da bi to moglo da bude tačno. Rusija kao najveća vojna sila koja do sada nije primenila nista od specijalnog savremenog naoružanja koje je primenila i u Siriji. Smešno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...