ZAPADNI BALKAN BLIŽE INTEGRISANOM TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Severna Makedonija imenovala operatora tržišta struje

RegionVesti

20.9.2020 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ZAPADNI BALKAN BLIŽE INTEGRISANOM TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Severna Makedonija imenovala operatora tržišta struje ZAPADNI BALKAN BLIŽE INTEGRISANOM TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Severna Makedonija imenovala operatora tržišta struje
Vlada u Skoplju imenovala je makedonskog operatora tržišta električne energije (MEMO) za organizovanog operatora tržišta električne energije, čime bi, kako se očekuje, bili bliže... ZAPADNI BALKAN BLIŽE INTEGRISANOM TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Severna Makedonija imenovala operatora tržišta struje

Vlada u Skoplju imenovala je makedonskog operatora tržišta električne energije (MEMO) za organizovanog operatora tržišta električne energije, čime bi, kako se očekuje, bili bliže cilju povezivanja tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo je najnoviji potez u nizu promena koje su se dogodile od potpisivanja memoranduma o razumevanju (MoU) između operatora prenosnih sistema Severne Makedonije (OPS) sa zemljama Albanije i Bugarske, i bilateralnog Memoranduma o razumevanju iz maja 2018. za povezivanje tržišta električne energije za dan unapred sa Bugarskom.

Nedavna odluka Severne Makedonije dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Albanija odabrala deoničare kompanije koja će upravljati albanskom berzom električne energije (APEX). Očekuje se da će kompanija početi sa radom 2021. godine.

Spajanje tržišta je cilj Agencije Evropske unije za saradnju energetskih regulatora (ACER) za stvaranje integrisanog evropskog tržišta električne energije i koordinacijom količina i cena električne energije.

Prema izveštaju, koji su još 2013. godine na zahtev Evropske jedinice za dodanu vrednost objavili Veit Bekers, Justus Haucap i Ulrich Heimeshoff, povezivanje tržišta električne energije korisno je i za evropske potrošače i za industriju, jer se pokazalo da je ovo efikasnije korišćenje kapaciteta da bi se postigla značajna dobit u efikasnosti i ušteda troškova.

Implementacija modela započela je spajanjem tržišta električne energije 2006. godine u Belgiji, Francuskoj i Holandiji. Baltičke zemlje i Poljska prve su se u Evropi u usponu pridružile tržištu 2010. godine, zajedno sa Velikom Britanijom i skandinavskim državama. Slovenija je 2015. spojila svoje tržište sa Austrijom, Francuskom i Italijom. Nedavno je talas integracije iz 2018. godine takođe uveo Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku na zajedničko tržište. Od 2020. godine 95 odsto potrošnje električne energije u EU je povezano.

Spajanje neće štetiti zapadnom Balkanu koji se nada da će se pridružiti Evropskoj uniji.

Napredak Tirane i Skoplja u pogledu ličniih napora Evropske unije da stvori zajedničko tržište električne energije pokazuje njihovu predanost poštovanju pravila i propisa EU i pokazuje da su dve zemlje na pravom putu, piše Emerging Eeurope, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...