Bioskopi se polako oporavljaju, striming ponuda cveta

Zarada globalne industrije zabave iznosiće 2.600 milijardi dolara do 2025. godine

NovacSvetVesti

12.7.2021 10:35 Autor: Marko Miladinović 0

Zarada globalne industrije zabave iznosiće 2.600 milijardi dolara do 2025. godine Zarada globalne industrije zabave iznosiće 2.600 milijardi dolara do 2025. godine
Analitička kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) objavila je najnoviju prognozu za globalnu industriju zabave, a u pojedinim njenim segmentima očekivanja nadmašuju najoptimističnije pretpostavke. Naime, ako se... Zarada globalne industrije zabave iznosiće 2.600 milijardi dolara do 2025. godine

Analitička kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) objavila je najnoviju prognozu za globalnu industriju zabave, a u pojedinim njenim segmentima očekivanja nadmašuju najoptimističnije pretpostavke.

Naime, ako se pogledaju trendovi industrije video igara ili striming servisa, jasno se vidi nastavak njihovg rasta, pa i veliko ubrzanje koje su doživele tokom jeka pandemije korona virusa. I dok će njihove zarade u narednim godinama nastaviti da rastu i predstavljaju sve veći tržšni udeo u svetu zabave, poseta tradicionalnim bioskopima i sinepleksima će, ako se nastavi ovim tempom, te epidemiološka situacija bude povoljna, da dosegne rezultate iz pretkriznog nivoa tek za četiri godine.

Tokom 2020. godine globalna industrija zabave doživela je najveći do sada zabeleženi pad, od 3,8 odsto na godišnjem nivou, sa ostvarenih 2.000 milijardi amerilčkh dolara zarade.

Ipak, ovogodišnji oporavak po svoj prilici doneće rast od 6,5 odsto, dok će on u 2022. godini po prognazama biti u nivou od 6,7 odsto. Gledano uprosečeno, za petogodišnji period od 2021. do 2025. godine, rast zarade na tržištu zabave biće u ciljanom rangu od oko pet odsto, kaže se u analizi koju je sačinio PwC, a prenosi Hollywood Reporter. U skladu sa tim. Očekivana zarada industrije iznosiće približno 2,6 biliona dolara (2.600 milijardi) 2025. godine.

Prema tom izveštaju, najveći dobitaš, gledano po procentima, biće striming industrija, za koju se očekuje da će do 2025. godine donositi oko 94 milijarde dolara na godišnjem nivou, ali uz rast od čak 60 odsto na podatke iz sadašnjeg perioda. S druge strane, autori istraživanja očekuju da će broj striming servisa da se samnji po pojedinačnim teritorijama, to jest da će se tržište konsolidovati, u smislu da potrošači viće neće hteti da plaćaju po, recimo, pet pretplata odjednom, već će tražiti onaj servis koji za njih ima najbolje prilagođen video ili audio sadržaj.

Svakako, najviše pogođeno krizom bilo je poslovanje bioskopa i sinepleska. U PwC procenjuju da je ukupna globalna bioskopska zarada iz 2019. godine iznosila 44,4 milijardi dolara (uključujući prihode od reklama), na 13,1 milijardu u 2020. godini. To je ogroman pad, a povratak na stare nivoe može se očekivati tek za tri do četiri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...