IZNENADNI BERZANSKI ŠAMPION

Zašto raste vrednost akcija kompanije GameStop?

BerzaNovacSvetVesti

26.1.2021 08:34 Autor: Marko Miladinović 0

Zašto raste vrednost akcija kompanije GameStop? Zašto raste vrednost akcija kompanije GameStop?
U samo jednom danu trgovanja vrednost akcija GameStop Corp. na Njujorškoj berzi porasla je za 18,12 procenata, a taj trend se nastavio i po... Zašto raste vrednost akcija kompanije GameStop?

U samo jednom danu trgovanja vrednost akcija GameStop Corp. na Njujorškoj berzi porasla je za 18,12 procenata, a taj trend se nastavio i po zatvaranju Wall Streeta, na takozvanom vanberzanskom trgovanju.

GameStop je američki lanac za prodaju video igara, kompjuterske opreme, ali i ostalih elektronskih uređaja za široku potrošnju, sa više od 5.500 prodavnica i sedištem u predgrađu Dalasa.

Sve dosadašnje prognoze koje se odnose na poslovanje ove kompanije u srednjem roku nisu bile nešto naročito pozitivne, delom zbog pandemije, a pomalo i zbog činjenice da glavna roba koju ona nudi u svojim prodavnicama – video igre – gejmeri sve više preuzimaju online, a ne na fizičkim nosačima.

Kompanija je u poslednje tri godine izgubila 1,6 milijardi dolara. Pa opet, od početka godine do danas, vrednost njenih akcija porasla je za čitavih 275 odsto.

Razlozi za to leže u – pogrešnom klađenju.

Naime, pojedini analitičari na Wall Streetu, naklonjeni velikim hedž fondovima, pre nekoliko nedelja izneli su svoju prognozu da će vrednost akcija GameStopa neizbežno padati, zbog gorenavedenih činilaca, ali i zbog želje da zarade na njima opcijom shortsellinga (pozajmljivanjem akcija određene kompanije radi njihove prodaje, kako bi se kasnije one ponovo otkupile po nižoj ceni). Očekivali su da će njihova vrednost pasti sa 40 na 20 dolara.

Stvarnost ih je demantovala, tako što se u ovom trenutku akcijama teksaške kompanije trguje po cenama većim od 85 dolara.

Glavni krivci za održavanje, a kasnije i podizanje njihove vrednosti imala je grupa lojalnih investitora koji su okupili na potforumu društvene mreže Reddit, pod imenom WallStreetBets, i praktično se kladili protiv analitičara, kupujući akcije po sve većoj ceni.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...