ZAUSTAVLJEN PAD UPOTREBE EVRA Udeo u neizmirenim kreditima porastao za jedan procentni poen

BankeEUNovacVesti

9.6.2020 11:47 Autor: Ljiljana Begović 0

ZAUSTAVLJEN PAD UPOTREBE EVRA Udeo u neizmirenim kreditima porastao za jedan procentni poen ZAUSTAVLJEN PAD UPOTREBE EVRA Udeo u neizmirenim kreditima porastao za jedan procentni poen
Globalna upotreba evra bila je uglavnom stabilna prošle godine nakon konstantnog pada posle dužničke krize evrozone, ali se nade da će tražnja porasti nisu... ZAUSTAVLJEN PAD UPOTREBE EVRA Udeo u neizmirenim kreditima porastao za jedan procentni poen

Globalna upotreba evra bila je uglavnom stabilna prošle godine nakon konstantnog pada posle dužničke krize evrozone, ali se nade da će tražnja porasti nisu ostvarile, navodi se u izveštaju Evropske centralne banke (ECB).

Lansiran pre više od 20 godina, evro je uvek igrao rolu “druge violine” u odnosu na američki dolar, iako je ECB sebi postavila cilj da ojača njegovu globalnu ulogu, delom i da bi smanjila oslanjanje bloka na američku valutu u periodu rastućih globalnih trgovinskih tenzija.

Evro je činio 20,5 odsto globalnih deviznih rezervi na kraju 2020, što je povećanje u odnosu na 20,3 procenta godinu ranije, dok je njegov udeo u dospelim međunarodnim dužničkim hartijama opao na 22,1 posto sa nivoa od 22,4 procenta, piše u godišnjem izveštaju ECB o jedinstvenoj valuti.

U međunarodnim depozitima izvan EU, uloga evra je ostala uglavnom nepromenjena, dok je njegov udeo u neizmirenim kreditima na globalnom nivou porastao za jedan procentni poen.

Foto: Pixabay.com

„Pandemija Covid-19 naglašava hitnost politika i reformskih napora koji su od ključne važnosti za jačanje privlačnosti evra na globalnom nivou“, rekla je predsednica ECB, Kristin Lagard(Christine Lagarde).

Poput evra, i dolar je u poslednjoj deceniji izgubio tržišni udeo u odnosu na druge valute, kao što su japanski jen i britanska funta, ali ipak obe ove valute još uvek učestvuju sa preko 80 procenata u globalnim deviznim rezervama.

„Udeo američkog dolara, vodeće svetske rezervne valute, dodatno je pao na najniži nivo u dve decenije, što ukazuje na to da se nastavlja trend postepene diverzifikacije portfelja globalnih deviznih rezervi„, zaključuje se u izveštaju ECB, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...