Jedan od najvažnijih projekata za nacionalnu gasnu stabilnosti

Završetak gasovoda od Niša do Dimitrovgrada u septembru 2023. godine

RegionSrbijaU fokusuVesti

7.9.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Završetak gasovoda od Niša do Dimitrovgrada u septembru 2023. godine Završetak gasovoda od Niša do Dimitrovgrada u septembru 2023. godine
Gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen septembra naredne godine, a već u oktobru očekujemo da njim protiče gas, najverovatnije iz Azerbejdžana, izjavila je... Završetak gasovoda od Niša do Dimitrovgrada u septembru 2023. godine

Gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen septembra naredne godine, a već u oktobru očekujemo da njim protiče gas, najverovatnije iz Azerbejdžana, izjavila je u Nišu ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je, obilazeći dispečerski centar Elekrodistribucije u Nišu, kazala da je izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad jedan od najvažnijih projekata koji će Srbiji dodatno obezbediti gasnu stabilnost, prenosi Beta.

“Što se tiče kritika da sam ostavila državu samo sa ruskim gasom, to nema nikakve veze sa istinom, jer je Srbija još 2008. godine prodala NIS“, istakla je Mihajlović.

Ona je kazala da Vlada Srbije nije pravila, niti pravi planove za restrikcije struje.

“Nijednog jedinog trenutka država nije pravila bilo kakve planove za restrikciju jer verujemo da ćemo i bez toga izaći iz ovoga. Ono što nas brine i boli su milioni evra koje plaćamo i to zato što imamo trenutno energetsku krizu u Evropi, takvu kakva jeste i na koju mi ne možemo da utičemo”, naglasila je ministarka.

Kako je kazala, Elektroprivreda Srbije (EPS) danas ne može da proizvede one količine energije koje su potrebne za našu potrošnju, zbog čega je država omogućila EPS-u da može da uveze ugalj kako bi bar malo povećala proizvodnju.

“Država pomaže na sve načine da Elektroprivreda Srbije uvozi elektičnu energiju. Pored onoga što dnevno uvozi za tržište gde su cene apsolutno neverovatne, pomaže i kroz ugovor sa Mađarskom i kroz potencijalni ugovor za Azerbejdžanom kako bismo imali određene isporuke električne energije do kraja marta i završetka grejne sezone”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da više od 60 odsto potrošača u Srbiji troši 20 odsto struje, a 40 odsto potrošača gotovo 80 odsto struje, tako da prostora za uštedu ima, a preporuke za uštedu odnose se pre svega na one koji električnu energiju koriste za grejanje i dogrevanje prostorija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...