veza kojom se dnevno kreće roba vredna više milijardi dolara

Zbog spora sa sindikatima zaustavljen teretni železnički saobraćaj u SAD i Kanadi

SvetVesti

22.8.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zbog spora sa sindikatima zaustavljen teretni železnički saobraćaj u SAD i Kanadi Zbog spora sa sindikatima zaustavljen teretni železnički saobraćaj u SAD i Kanadi
Obe glavne kanadske teretne železnice potpuno su zaustavile rad zbog spora oko ugovora sa njihovim radnicima. To bi moglo da nanese značajnu ekonomsku štetu... Zbog spora sa sindikatima zaustavljen teretni železnički saobraćaj u SAD i Kanadi

Obe glavne kanadske teretne železnice potpuno su zaustavile rad zbog spora oko ugovora sa njihovim radnicima.

To bi moglo da nanese značajnu ekonomsku štetu preduzećima i potrošačima u Kanadi i SAD, ako vozovi uskoro ne počnu da saobraćaju, prenosi Beta.

Kanadska nacionalna (CN) i CPKC železnica su prekinule rad nakon što je prošao rok bez novih sporazuma sa Konferencijom železnice Kanade, sindikalnom organizacijom koja predstavlja oko 10.000 inženjera, konduktera i dispečera.

Sav železnički saobraćaj u Kanadi i sve pošiljke koje prelaze granicu SAD su zaustavljene, iako će vozovi CPKC i CN nastaviti da saobraćaju u SAD i Meksiku.

Prema američkom Ministarstvu saobraćaja, milijarde dolara robe svakog meseca kreću se između Kanade i SAD železnicom.

„Ako se železnički saobraćaj zaustavi, preduzeća i porodice širom zemlje će osetiti uticaj“, rekao je predsednik i izvršni direktor Nacionalne asocijacije proizvođača Džej Timons (Jay Timmons). „Proizvodni radnici, njihove zajednice i potrošači svih vrsta proizvoda će biti pogođeni zbog poremećaja u lancu snabdevanja.“

Biće i drugih posledica, uključujući više od 30.000 putnika u Vankuveru, Torontu i Montrealu koji neće moći na posao jer njihovi vozovi neće moći da saobraćaju preko šina CPKC dok je pruga zatvorena.

Mnoga preduzeća u svim industrijama oslanjaju se na železnicu za isporuku sirovina i gotovih proizvoda, tako da će bez redovne železničke usluge možda morati da smanje proizvodnju ili da se zatvore.

Zbog toga je američka vlada sprečila železničke radnike da stupe u štrajk pre dve godine i primorala ih da prihvate ugovor uprkos njihovoj zabrinutosti zbog zahtevnih rasporeda i nedostatka plaćenog bolovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.