Evropa pokušava da reši manjak u budžetima država članica

Zbog utaje poreza na dobit multinacionalki gubitak i 70 milijardi evra

EUInvesticijeNovacVesti

5.3.2021 09:30 Autor: Gordana Bulatović 0

Zbog utaje poreza na dobit multinacionalki gubitak i 70 milijardi evra Zbog utaje poreza na dobit multinacionalki gubitak i 70 milijardi evra
Evropski revizorski sud (European Court of Auditors) procenjuje da se u državama Evropske unije, samo zbog utaje poreza na dobit,  izgubi između 50 i... Zbog utaje poreza na dobit multinacionalki gubitak i 70 milijardi evra

Evropski revizorski sud (European Court of Auditors) procenjuje da se u državama Evropske unije, samo zbog utaje poreza na dobit,  izgubi između 50 i 70 milijardi evra poreskih prihoda svake godine.

Ovo upozorenje evropskih revizora uslovilo je da ministri finansija zemalja EU zatraže od Portugala, kao zemlje koja trenutno predsedava EU, da ispita da li u pregovorima sa Evropskim parlamentom može da se dođe do odluke o usvajanju direktive koja bi donela smanjenje aktuelnog poreskog gepa zemalja EU, a koji je uglavnom posledica premeštanja dobiti iz zemalja koje imaju veće poreske stope u one sa manjim porezom na dobit. Ideja je da se kroz veću transparentnost i javni nadzor, ali i kroz obezbeđivanje jednakih uslova za poslovanje u svim zemljama reši ovaj problem.

Evropska komisija već duži niz godina upozorava da članice EU svake godine izgube više od 50 milijardi evra poreskih prihoda, najviše zbog prakse multinacionalnih kompanija koje imaju vrlo agresivno poresko planiranje, pa svoju dobit usmeravaju ka zemljama gde su porezi manji.

Kako poručuju iz Evropske komisije, nova direktiva bila bi u skladu sa međunarodnim naporima za povećanje transparentnosti i nastojanja da se poštuje princip u kome se porez plaća tamo gde se ostvaruje dobit. Ideja je da kompanije, a tu se pre svega misli na multinacionalke koje rade u EU, imaju obavezu sastavljanja posebnog izveštaja koji daje sve relevantne informacije koje se odnose na prihod kompanije. Izveštaj bi morao biti objavljen bar na jednom službenom EU jeziku.

Obavezu izveštavanja o poreskim prihodima morale bi da imaju sve kompanije čiji globalni konsolidovani prihod prelazi 750 miliona evra i ako posluju u najmanje jednoj državi EU. Ova direktiva ne bi važila za banke i osiguravajuća društva koja već imaju određene obaveze izveštavanja.

Tagovi
EU NOVAC POREZ

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...