Nakit od žada i žadeita kao vid alokacije sredstava

Zeleni poludragi kamen sve više zaokuplja pažnju kineskih ulagača

InvesticijeLifestyleLuksuzSvetVesti

8.8.2022 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Zeleni poludragi kamen sve više zaokuplja pažnju kineskih ulagača Zeleni poludragi kamen sve više zaokuplja pažnju kineskih ulagača
Rasprodaja kineskog kapitala i obveznica, kao i neispunjavanje obaveza kompanija na tržištu nekretnina, navele su imućnije investitore da ponovo ispitaju mogućnosti sa jednom od... Zeleni poludragi kamen sve više zaokuplja pažnju kineskih ulagača

Rasprodaja kineskog kapitala i obveznica, kao i neispunjavanje obaveza kompanija na tržištu nekretnina, navele su imućnije investitore da ponovo ispitaju mogućnosti sa jednom od tradicionalnijih investicija u Aziji – žadeit.

Državni udar u Mijanmaru, sankcije Sjedinjenih Američkih Država i pandemija virusa Covid-19 podstakle su rast vrednosti neobrađenog žadeita, minerala koji je jedna od dve vrste dragocenog žada (silikat natrijuma i aluminijuma), što je dovelo do skoka cena nakita izrađenog od ovog poludragog kamena. Kamen se uglavnom prodaje kupcima u Kini i jugoistočnoj Aziji, piše Financial Times.

Prema rečima Tomija Čana (Tommy Chan), biznismena iz Hongkonga koji je nedavno otkupio komade nakita u vrednosti od 80.000 i 200.000 hongkonških dolara (10.200 i 25.500 dolara), proizvodnja ovog dragog kamena se postepeno smanjuje, pa će njegova vrednost zasigurno rasti.

Kineski indeksi kapitala ove godine su zabeležili brojne potrese, uzimajući u obzir da je na tržištima vladala zabrinutost zbog strogih mera “nulte tolerancije na Covid-19” i neslaganja kineskih i američkih regulatora.

Kineski referentni indeks CSI 300 pao je za više od 15 odsto na međugodšnjem nivou, dok je hongkonški Hang Seng niži za 13 odsto. Kinesko tržište korporativnim obveznicama takođe je bilo poljuljano i trzavicama na tržištu nekretnina. Nakon što su zakonodavci prošle godine odlučili da ograniče dugovanja izvođačima radova i smanje broj odobrenih hipotekarnih kredita, cene kuća, koje su decenijama podsticale rast, beleže pad 10 meseci zaredom.

“Investitori će morati da razmisle kako da izvrše diverzifikaciju”, navodi Vil Vang (Will Wang), rukovodilac sektora za korisnička rešenja i strateška partnerstva u Aziji u kompaniji VP Wealth Management. Kako kaže, mnogi od njih će videti žad i žadeit kao vid alokacije sredstava.

Osim toga, globalni trendovi kao što je rastuća inflacija i zabrinutost u vezi sa efektima zapadnih sankcija na zemlje poput Kine navodi investitore da posmatraju zeleni poludragi kameni i druge vrste luksuznog nakita kao sigurne investicije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...