ZEMLJE REGIONA PODSTIČU PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ UGLJA To je suprotno ciljevima EU, upozorava Energetska zajednica

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaVesti

6.12.2020 14:36 Autor: Redakcija Biznis.rs

ZEMLJE REGIONA PODSTIČU PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ UGLJA To je suprotno ciljevima EU, upozorava Energetska zajednica ZEMLJE REGIONA PODSTIČU PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ UGLJA To je suprotno ciljevima EU, upozorava Energetska zajednica
Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromenjeno... ZEMLJE REGIONA PODSTIČU PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ UGLJA To je suprotno ciljevima EU, upozorava Energetska zajednica

Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromenjeno u odnosu na prethodne tri godine, navodi se u studiji Energetske zajednice.

U pitanju su pre svega zemlje sa prostora Balkana – Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, kao i tzv. Kosovo. Među prozvanim zemljama je i Ukrajina. Kako se ističe u studiji, u petogodišnjem periodu od 2015. do 2019. šest članica Energetske zajednice dalo je više od dve milijarde evra subvencija za ugalj.

Sama razmera subvencija, koje su, kako se navodi, rasipane na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna, i to u trenutku kada EU čvrsto kreće prema CO2 neutralnom energetskom sistemu.

Foto: Printscreen youtube

Kako se ističe, pomenute članice su pružile značajnu podršku u obliku garancija za državne zajmove, pri čemu su zajmovi koje je garantovala država dostigli dve milijarde evra samo u 2019. godini.

Studija je takođe pokazala da su se subvencije često pružale neprofitabilnim i neefikasnim termoelektranama i rudnicima uglja. Takođe se naglašava da te subvencije značajno iskupljuju energetska tržišta, šaljući pogrešne signale potencijalnim investitorima i potrošačima i negativno utiču na donošenje odluka o budućem razvoju elektroenergetskog sektora. Nastavak visoke upotrebe ovih subvencija direktna je prepreka energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva neutralnosti ugljenika, napominje se u studiji.

U apsolutnom iznosu, subvencije su bile najviše u Ukrajini – oko 751,5 miliona evra, Srbiji – 88,7 miliona evra i Bosni i Hercegovini blizu 43 miliona evra. .

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...