ŽIVINARSTVO MOŽE BITI ISPLATIV POSAO U SRBIJI Prednost imaju zadruge, poručuje Nacionalni tim za sela

AgrobiznisBiznisPreduzetnikSrbijaVesti

26.5.2020 15:48 Autor: Ljiljana Begović 2

ŽIVINARSTVO MOŽE BITI ISPLATIV POSAO U SRBIJI Prednost imaju zadruge, poručuje Nacionalni tim za sela ŽIVINARSTVO MOŽE BITI ISPLATIV POSAO U SRBIJI Prednost imaju zadruge, poručuje Nacionalni tim za sela
Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u živinarstvo, osnivaju poljoprivredna gazdinstva i da se... ŽIVINARSTVO MOŽE BITI ISPLATIV POSAO U SRBIJI Prednost imaju zadruge, poručuje Nacionalni tim za sela

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane građane da ulažu u živinarstvo, osnivaju poljoprivredna gazdinstva i da se udruže u specijalizovane živinarske zadruge.

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarajući na pitanja povratnika zainteresovanih za ulaganje u živinarstvo, a posle konsultacija sa stručnjakom za tu oblast profesorom Vladanom Đermanovićem poručili su im da ulaganje u živinarstvo može da bude isplativo.

Osnovna prednost živinarske proizvodnje je u tome što se relativno brzo uspostavlja, sa jednodnevnim grlima ili nabavkom formiranih nosilja, i može se organizovati po potrebi, odnosno mogućnosti. Prema popisu poljoprivrede od 2018. godine od ukupno 564.541 gazdinstava čak 88 odsto gajilo je živinu i to od jednog do 49 grla, a najviše kokoške.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz živinskog mesa i jestivih otpadaka od živine u 2019. godini je iznosio 6.622 tone u vrednosti od 10.390.400 evra, dok je istovremeno uvoz tih proizvoda iznosio 11.817 tona u vrednosti od 13.789.400 evra.

„Međusobno udruživanje proizvođača u specijalizovane živinarske zadruge, a pogotovo proizvođača i prerađivača daje prave odgovore na sve savremene ekonomske izazove, a tako je i u živinarskoj proizvodnji“, poručio je ministar.

Foto:Pexels.com

I Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja „Zajednica živinara“ smatra da se udruživanjem u živinarstvu može postići boljitak i objašnjava da će se šanse za izvoz povećati u pristupnom procesu EU kada budemo ispunili neophodne standarde, jer godinama izvozimo samo u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru,prenosi Tanjug.

Ekonomsku egzistenciju svojih članova, poljoprivredno gazdinstvo može da obezbedi i proizvodnjom jaja, za šta je neophodno 5.000-10.000 nosilja. Preporučuje se nabavka 18-to nedeljnih nosilja, čija je cena oko pet evra po grlu.

Vraćanje uloženih sredstava moguć je krajem druge i u toku treće proizvodne godine, odnosno sezone, ističu stručnjaci.

Akademik Škorić poručuje da je pored osnovnih uslova za gajenje živine, neophodno posedovanje osnovno stručno znanje, koje se može obezbediti stručnim konsaltingom i savetovanjima, kao i nabavkom stručne literature i tehnoloških uputstava. Za sve zainteresovane biće organizovane stručne posete uspešnim živinarskim farmama.

Živinarske zadruge će, takođe moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela“, dodaje se u saopštenju.

  • Nena

    30.5.2020 #1 Author

    Srbija ima sela i ima mogućnosti koje treba da koristi

    Odgovori

  • Maja

    30.5.2020 #2 Author

    Sta li je starije kokoska ili jaje, pitanje je sad…intresovanje za bavljenje pernatom zivinom kod nas je prisutno odavno😉🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...