Domaćinstva i konačišta pružaju mogućnost odmora nedaleko od urbanih sredina

Zlatiborska sela turistima sve privlačnija

BiznisLifestyleSrbijaTurizamVestiZanimljivosti

10.4.2021 14:22 Autor: Marija Jovanović 1

Zlatiborska sela turistima sve privlačnija Zlatiborska sela turistima sve privlačnija
Turistička sela Zlatibora sve su privlačnija za mnogobrojne posetioce. Epidemiološka situacija doprinela je da je sve veći broj onih koji odmor provode u seoskim... Zlatiborska sela turistima sve privlačnija

Turistička sela Zlatibora sve su privlačnija za mnogobrojne posetioce. Epidemiološka situacija doprinela je da je sve veći broj onih koji odmor provode u seoskim domaćinstvima, nedaleko od urbanih sredina. Tako je i u zlatiborskim selima gde gosti uživaju u zdravoj sredini, čarima prirode i ukusnim domaćim specijalitetima.

“Turistima koji žele da osete čari zlatiborskih sela na raspolaganju su smeštajni kapaciteti u Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci, Ribnici. Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su odgovarajuće opremljena za smeštaj i boravak gostiju, dok čuvena gostoljubovist zlatiborskih domaćina čine boravak u seoskom ambijentu posebnim i nezaboravnim”, navode u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Foto: TO Zlatibor

Od planinarenja, ribolova do kulturno-istorijskih lokaliteta

Odmor u seoskim domaćinstvima može biti upotpunjen i planinarenjem, vožnjom bicikla šumskim stazama, ribolovom na čistim planinskim potocima, jahanjem, a tu su i mogućnosti za organizovanje izleta i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi.

“Posebnu vrednost u ovom kraju imaju kulturno-istorijski lokaliteti, građevine tradicionalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata i ručne radinosti. U Muzeju na otvorenom ‘Staro selo’ Sirogojno živopisno je prikazana graditeljska baština zlatiborskih visoravni i vekovna kultura stanovanja na seoskom području”, navode u ovoj turističkoj organizaciji.

TO Zlatibor

Poseban ugođaj turistima pruža opremljenost muzejske postavke autentičnim pokućstvom, posuđem, uređajima, spravama, oruđem i alatom daju uvid u nekadašnje unutrašnje uređenje kuća, kao i način privređivanja i organizacije porodičnog života ljudi zlatiborskog kraja.

“Tradiciju i motive zlatiborskih sela turisti mogu uočiti i isklesane na drvetu, zahvaljujući samoukom vajaru i drvorezbaru Miladinu Lekiću, autoru skulpture ‘Zlatiborski brzi voz’ na Kraljevom trgu, koji ima svoju galeriju u selu Šljivovica. Osobeno stvaralačko umeće iskazano je i u Tripkovi, u okviru zanatske radionice za umetničku obradu stakla ‘Tifani’, gde se nalaze i galerija i prodajni salon”, napominju u TO.  

Foto: TO Zlatibor

Upravo zahvaljujući svojim prirodnim resursima Zlatibor ima idealne uslove i za razvoj seoskog turizma, što doprinosi raznolikosti turističke ponude, kao i očuvanju tradicije ove „od zlata planine“.

  • Tina

    11.4.2021 #1 Author

    To jeste lepo, ali samo za starije ljude, uglavnom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...