Na prihode uticala manja potražnja za drumskim saobraćajem

Značajan pad dobiti kompanije Intereuropa

SvetVesti

14.3.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Značajan pad dobiti kompanije Intereuropa Značajan pad dobiti kompanije Intereuropa
Koncern Intereuropa je prošle godine, prema nerevidiranim podacima, ostvario 188,5 miliona evra prihoda od prodaje, što je šest odsto manje nego godinu ranije. U... Značajan pad dobiti kompanije Intereuropa

Koncern Intereuropa je prošle godine, prema nerevidiranim podacima, ostvario 188,5 miliona evra prihoda od prodaje, što je šest odsto manje nego godinu ranije.

U međuvremenu, neto profit je povećan za 42 odsto na 7,3 miliona evra.

Na pad prihoda kompanije u prošloj godini značajno su uticale niže cene pomorskog i vazdušnog saobraćaja i manja potražnja za drumskim saobraćajem.

U 2023. godini, uprkos povećanoj neizvesnosti u međunarodnom okruženju, grupa je uspela da obezbedi nesmetanu logističku podršku kupcima u celom lancu snabdevanja, navode iz kompanije, prenosi Seebiz.

Prošle godine, uprkos padu prihoda, grupa je ostvarila najveći operativni novčani tok (EBITDA) u poslednjih 12 godina. Na godišnjem nivou to je rast za pet odsto na 15,8 miliona evra. Veliki pozitivni pomaci ostvareni su i u kretanju neto finansijskog duga, koji je na kraju 2023. godine iznosio 27,5 miliona evra.

Grupacija, koja je u prošlosti bila jako zadužena, prošle godine je značajno smanjila svoj dug. Neto finansijski dug koncerna na kraju 2023. godine iznosio je 27,5 miliona evra, što je 38 odsto manje nego godinu ranije. Na smanjenje je najviše uticao pad dugoročnih finansijskih obaveza zbog prevremene otplate duga.

Intereuropa je prošle godine, prema nerevidiranim podacima, ostvarila 126,1 milion evra prihoda od prodaje, što je osam odsto manje nego 2022. i četiri odsto manje od plana. Na to su značajno uticale niže prodajne cene pomorskog i vazdušnog saobraćaja i pad tražnje za kopnenim transportom.

Neto dobit dostigla je 3,4 miliona evra, što je 17 odsto iznad plana i 16 odsto manje nego godinu ranije. Kompanija je ostvarila EBITDA u iznosu od 8,1 milion evra, što je šest odsto iznad plana i pet odsto manje nego godinu ranije.

  • BACA

    17.3.2024 #1 Author

    Pa bas steta iskreno, moglo je to i gore…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...