Trgovce ohrabruje i bolja potražnja u Kini

Znakovi oporavka u evrozoni podigli cene nafte prema 82 dolara

SvetVesti

22.4.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Znakovi oporavka u evrozoni podigli cene nafte prema 82 dolara Znakovi oporavka u evrozoni podigli cene nafte prema 82 dolara
Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da su ulagače ohrabrili znakovi oporavka ekonomije evrozone, potisnuvši u drugi... Znakovi oporavka u evrozoni podigli cene nafte prema 82 dolara

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da su ulagače ohrabrili znakovi oporavka ekonomije evrozone, potisnuvši u drugi plan zabrinutost zbog izglednog podizanja američkih kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 70 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 81,8 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu gde se barelom trgovalo po 78,11 dolara, prenosi Mina.

Tržišta su ove sedmice pritisnula nagađanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u maju ponovo podići kamatne stope, što bi moglo zakočiti ekonomiju i potražnju za naftom.

Očekuje se da će i američka i centralna banka evrozone u prvoj sedmici maja podići kamatne stope kako bi obuzdale tvrdokorno visoku inflaciju.

Strah od recesije i slabije potražnje za gorivom u SAD-u raspirili su u četvrtak podaci koji su pokazali blagi rast broja zahteva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj sedmici.

U petak se raspoloženje popravilo nakon što je izveštaj S&P Globala pokazao da je privreda evrozone ubrzala u aprilu, oslonjena na uslužni sektor koji je nadoknadio pad u industriji.

„Čini se da se privreda trenutno oporavlja od slabe zime, ali i dalje zabrinjava slaba industrija koja koči oporavak“, stoji u analizi ING Economicsa.

Podršku cenama pruža i najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica da će od maja do kraja godine dodatno smanjiti snabdevanje kako bi uravnotežili tržište, s obzirom na moguće slabljenje potražnje ovog leta.

Trgovce ohrabruje i oporavak privrede i potražnje u Kini nakon ukidanja strogih mera suzbijanja covida.

OPEC zbog verskog praznika u muslimanskom svetu nije objavio cenu barela korpe nafte svojih članica. U sredu iznosila je 84,11 dolara.

  • Jeremija

    22.4.2023 #1 Author

    „Očekuje se da će i američka i centralna banka evrozone u prvoj sedmici maja podići kamatne stope kako bi obuzdale tvrdokorno visoku inflaciju.“
    Nafta je poskupela zbog sve veće inflacije a ne zbog „bolje ekonomije.

    Odgovori

  • Hana

    23.4.2023 #3 Author

    Strašno kako se igraju…

    Odgovori

  • LAV

    23.4.2023 #4 Author

    Pa od cene nafte zavise i ostale cene.

    Odgovori

  • VALERIJA

    23.4.2023 #5 Author

    Mala igra moćnika nikako da se okonča.

    Odgovori

  • STEPA

    24.4.2023 #6 Author

    Kakav god se znak pojavi, nafta poskupi.

    Odgovori

  • MAJA

    25.4.2023 #7 Author

    Gde se oporavlja privreda, bas me zanima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...