Građani Srbije najviše konzumiraju živinsko meso
27.10.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 16
U Srbiji je počela realizacija tvining projekta vrednog milion evra koji finansira Evropska unija, a čiji je glavni cilj usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje i transparentnosti tržišta. Projekat traje 18 meseci, a sprovodiće ga stručnjaci iz Španije i Letonije koji će sarađivati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.
Pomoćnik ministra poljoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić objasnio je da će se tokom sprovođenja projekta raditi na uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, izradi podzakonskih akata i utvrđivanju nacionalne formule za klasiranje svinjskih trupova na liniji klanja.
Aktivnosti se odnose i na obuke klasifikatora, kontrolnog tela i nadležnih inspekcijskih organa i uspostavljanje sistema potrebnih za implementaciju pravila i mera uređenja tržišta.
Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da je stočarstvo u kritičnoj situaciji sa dosta nerešenih problema i da je poslednji čas za zaustavljanje pogoršanja proizvodnje.
“Jedna od mera koje bi trebalo primeniti je rešavanje cena žive stoke, smanjenje uvoza i pronalaženja mogućnosti za izvoz. Rezultati uticaja pandemije korona virusa poslednje dve godine, početak rata u Ukrajini i ekonomske krize značajno se negativno odrazio i na srpsko stočarstvo – poskupljenje proizvodnje i još manju konkurentnost u odnosu na proizvođače u Evropskoj uniji”, navodi Budimović.
Komentarišući ulaganje EU, on kaže da se pomoć odnosi na projekat klasifikacije trupova svinja i goveda u klanicama, a sa ciljem da se farmerima živa stoka plaća na osnovu kvaliteta.
“To omogućava lakšu trgovinu u eventualnom izvozu, a doprinosi stabilizaciji cena na domaćem tržištu. Privredna komora Srbije je još pre nekoliko godina pokrenula inicijativu o klasifikaciji trupova na liniji klanja”, napominje Budimović.
Na pitanje koliko se mesa godišnje proizvede u Srbiji, on ističe da je godišnja proizvodnja svinjskog mesa oko 300.000 tona, goveđeg oko 78.000 tona i oko 118.000 tona živinskog mesa.
Kada je reč o domaćim potrebama, Budimović kaže da potrošnja mesa po stanovniku na godišnjem nivou iznosi oko četiri kilograma junećeg, 16 kilograma svinjskog i 18 kilograma živinskog. S druge strane, Srbija na godišnjem nivou ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa kako bi pokrila domaće potrebe. Nedostaje oko deset odsto, pa je za toliko neophodan uvoz.
“Samodovoljnost proizvodnje nije zastupljena u proizvodnji svinjskog mesa i kreće se oko 90 odsto od potreba”, dodaje on.
Pročitajte još:
“Srbija najviše uvozi svinjskog mesa i za prvih devet meseci 2022. godine uvezena je oko 31.000 tona u vrednosti 76,8 miliona evra. Izvoz za isti period je 3.500 tona junećeg i svega 550 tona svinjskog mesa, dok je izvoz živinskog mesa bio oko 3.800 tona”, ističe sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.
Meso najviše uvozimo iz Španije, Mađarske, Nemačke, Danske, dok je izvoz realizovan u države CEFTA regiona. Što se tiče kvaliteta, Budimović objašnjava da on podleže Pravilniku o kvalitetu mesa i da je za to nadležna inspekcija, Ipak, on smatra da naše domaće meso boljeg kvaliteta.
Mike
27.10.2022 #1 AuthorI krompir. Na veseljima. 😊😉
IVAN
27.10.2022 #2 AuthorHahahaha..bas tako 🙂
IVAN
28.10.2022 #3 AuthorNista bez piletine a i najzdravija je
Jovana24
27.10.2022 #4 AuthorSigurna sam da je to tačno, pogotovo sa našom potrosackom korpom.
BRANA19
27.10.2022 #5 AuthorPa da , mislim da jeste tako.
GOCA BG
27.10.2022 #6 AuthorZalosno je sto mi imamo kvalitetno meso a uvozimo ga.Kod nas je piletina najzastupljenija zbog cene,svako bi naravno cesto i kupovao teletinu da finansije dozvoljavaju…
Anna
27.10.2022 #7 AuthorPileće meso je najjeftinije. Zato se i konzumira najviše.
TATJANA
28.10.2022 #8 AuthorOno sto nam je najpristupacnije i najpovoljnije
VOJKAN
28.10.2022 #9 AuthorNapokon dobre vesti za Đorđa Čvarkova
IVAN
28.10.2022 #10 AuthorHahahaha…bas tako stari dobri Čvarkov
goca87
28.10.2022 #11 AuthorPa shodno cenama, sigurno…
NATI29
29.10.2022 #12 AuthorMi bas sve uvozimo
DUSICA
29.10.2022 #13 AuthorKonzumiraju ono što mogu sebi da priušte.
LEKI
29.10.2022 #14 AuthorNizak standard gradjana je ipak zasluzan za ovo , ljudi kupuju ono sto je jeftino
ZVEZDICA01
29.10.2022 #15 AuthorSve je to zbog standarda. Jedemo losu hranu a imamo plodni zemljiste i sve uslove za najbolju j najzdraviju hranu… Ono sto valja izvozimo!
VERA
29.10.2022 #16 AuthorTo je jaki malo, jedemo sve losiju hranu ili postajemo vegetarijanci.