investicija vredna 37 milijardi dolara

Četiri kineske avio-kompanije kupuju 292 aviona Airbus

BiznisFirme u fokusuU fokusu

2.7.2022 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Četiri kineske avio-kompanije kupuju 292 aviona Airbus Četiri kineske avio-kompanije kupuju 292 aviona Airbus
Četiri kineske avio-kompanije će kupiti ukupno 292 Airbus aviona A320neo za 37 milijardi dolara, navele su te kompanije u odvojenim saopštenjima. China Eastern je... Četiri kineske avio-kompanije kupuju 292 aviona Airbus

Četiri kineske avio-kompanije će kupiti ukupno 292 Airbus aviona A320neo za 37 milijardi dolara, navele su te kompanije u odvojenim saopštenjima.

China Eastern je saopštila da će naručiti 100 letelica Erbas A320neo, a China Southern da će kupiti 96 letelica istog modela.

Air China i njena filijala Shenzhen Airlines potvrdile su nabavku 96 letelica istog tipa, a Air China je navela da želi da optimizira strukturu svoje flote i da ima dugoročno dodatne kapacitete.

Te narudžbe dolaze posle izuzetne godine za Airbus, obeležene rekordnom dobiti, što je dobrodošao oporavak posle pandemije koja je dala evropskom proizvodjaču dodatni elan naspram američkog rivala Boeinga.

Airbus je potvrdio narudžbe koje su te četiri kineske kompanije napravile za „ukupno 292 letelice tipa A320“.

„To ukazuje na pozitivni oporavak i povoljne izgled kineskog tržišta avijacije“, naveo je Airbus dodajući da su porudžbine takođe rezultat dugih i detaljnih pregovora koji su se vodili tokom celog teškog perioda pandemije. Kina je jedna od najvećih svetskih tržišta za prodaju aviona.

Prodaje Boeinga su poslednjih godina opterećene problemima sa njegovim modelom 737 Max, koji je prizemljen dvadeset meseci posle dve smrtonosne nesreće, a koji je ponovo postepeno počeo da leti od kraja 2020. godine. Kineske vlasti su odobrile ponovno letenje avionima 737 Max krajem 2021. posle podešavanja oko njegove bezbednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.