Azijska država donosi mere usmerene na ekonomski oporavak

Vlada Kine planira da uloži 44,76 milijardi dolara u infrastrukturu

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

1.7.2022 16:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Vlada Kine planira da uloži 44,76 milijardi dolara u infrastrukturu Vlada Kine planira da uloži 44,76 milijardi dolara u infrastrukturu
Kina je najavila novu podsticajnu meru za finansiranje infrastrukturnih projekata, što je deo napora da se privuku investicije i poveća zaposlenost u drugoj polovini... Vlada Kine planira da uloži 44,76 milijardi dolara u infrastrukturu

Kina je najavila novu podsticajnu meru za finansiranje infrastrukturnih projekata, što je deo napora da se privuku investicije i poveća zaposlenost u drugoj polovini ove godine kako se ekonomija bude oporavljala od efekata zaključavanja zarad suzbijanja korona virusa.

Kineska vlada će podići 300 milijardi juana (44,76 milijardi dolara) za finansiranje infrastrukturnih projekata prodajom finansijskih obveznica i drugim metodama, odlučio je Državni savet kojim predsedava premijer Li Kećijang (Li Keqiang), piše agencija Xinhua News.

Ove obveznice se obično prodaju institucionalne banke. Novac će biti iskorišćen da se dopuni kapital za velike projekte koji uključuju novi tip infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Ovi tipovi finansijskih instrumenata mogu pomoći da se “prošire efektivne investicije, podstakne zapošljavanje, olakša potrošnja” i da se omogući Kini da zauzme poziciju iz koje neće morati da preplavi ekonomiju finansijskim stimulansima, niti da štampa više novca nego što je potrebno, zaključeno je na sastanku.

Dodaje se i da će ova mera pomoći bankama da postignu bolji balans između kredita i depozita i poboljšaju primenu monetarne politike.

Infrastrukturni projekti su odlučujući faktor kada je u pitanju brzina rasta ekonomije u preostalih šest meseci u godini, uzimajući u obzir da drugi izvori rasta kao što su prodaja kuća i potrošnja još uvek usporavaju.

Ova najava dovela je do rasta cena akcija proizvođača teške opreme na kontinentalnom tržištu. Vrednost akcija Sany Heavy Industry porasla je 3,9 odsto, kompanije Zoomlion Heavy Industry Science and Technology 5,2 odsto, a firme Jiangsu Hengli Hydraulic 2,8 odsto. Referentni CSI 300 indeks niži je za 0,8 odsto.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...