Dok većina evropskih kompanija zarađuje u Kini

Privredna komora EU u Pekingu nezadovoljna uslovima poslovanja

EUNovacSvetVesti

21.6.2022 17:06 Autor: Vladimir Jokanović 2

Privredna komora EU u Pekingu nezadovoljna uslovima poslovanja Privredna komora EU u Pekingu nezadovoljna uslovima poslovanja
Nepredvidivost u Kini u vreme kada se veliki deo sveta udaljava od pandemijskih mera „otrovna“ je za kompanije koje posluju u ovoj zemlji, navedeno... Privredna komora EU u Pekingu nezadovoljna uslovima poslovanja

Nepredvidivost u Kini u vreme kada se veliki deo sveta udaljava od pandemijskih mera „otrovna“ je za kompanije koje posluju u ovoj zemlji, navedeno je u novom izveštaju Privredne komore Evropske unije u Pekingu.

„Jedina stvar koja se danas može predvideti u vezi sa Kinom je njena nepredvidivost, a to je otrovno za poslovno okruženje“, saopštila je Komora EU, dodajući da sve veći broj evropskih preduzeća obustavlja kineske investicije i ponovo procenjuje svoje pozicije na tržištu, prenosi Bloomberg.

Dok neka evropska preduzeća, kako se navodi, traže druge destinacije za buduće projekte, većina kompanija iz Evrope ostvarila je pozitivne prihode i bila je profitabilna u 2021. godini. Ipak, poslovanje je u načelu postalo teže, pokazalo je istraživanje o evropskom poslovnom poverenju u Kinu 2022. godine.

„Kina ostaje ključna za većinu evropskih preduzeća, kao izlaz za proizvode sa jakom konkurentskom prednošću i kao moćna baza industrijske proizvodnje. Ona je prevelika i previše važna, ali je potreban humaniji i stabilan okvir“, ocenili su autori izveštaja.

Oko 13 odsto ispitanih navelo je da je u 2022. godini došlo do pogoršanja unutrašnjih i eksternih uslova poslovanja.

Dok se ostatak sveta vraća na normalan nivo pre pandemije, a stroga kineska politika Covid-19 pogoršava izazove poslovanja, mnogi članovi Evropske komore postavljaju pitanje „koliko su jaja spremni da drže u svojoj kineskoj korpi“, navedeno je u saopštenju za javnost Komore.

Izvor: Privredna komora Evropske unije u Kini

Dve trećine evropskih preduzeća koja posluju u Kini zabeležile su prosečan rast prihoda od 24 odsto u 2021. u poređenju sa prethodnom godinom, prenosi kineski Global Times. Kineski analitičari ocenjuju da su neke evropske kompanije pokušale da preuveličaju svoje izazove kako bi pojačale pritisak na Kinu u zamenu za „potencijalne nepredviđene dobitke“.

Analitičari ističu da evropske kompanije treba da zauzmu „fer i objektivan“ stav, praveći razliku između globalnog izazova i specifičnih situacija u Kini. Oni podsećaju da je 79 odsto evropskih kompanija u Kini prijavilo rast profita u prošloj godini.

„Izveštaj ne odražava pravu sliku druge po veličini svetske ekonomije“, ocenio je Cui Hongjian, direktor Odeljenja za evropske studije Kineskog instituta za međunarodne studije.

On je ocenio da političari na Zapadu, a ne Kina, pokušavaju da prikažu neizvesnost, što je nazvao „političkom manipulacijom“. Cui tvrdi da je nemačko Ministarstvo ekonomije odbilo da pruži garancije nemačkim kompanijama koje investiraju u poslove u Kini, navodeći kao razlog zabrinutost zbog „kršenja ljudskih prava“ u Sinđinu, što je prema njegovim rečima „čista laž“.

Cui i negove kolege saglasni su da uz pomoć dinamične politike „nulte torelancije Covid-19“ kineska ekonomija ponovo dobija zamah, a strane kompanije koje su dugoročno posvećene ogromnom kineskom tržišti biće nagrađene.

Oni su zaključili da je nepravedno pripisivati operativne poslovne poteškoće kineskoj politici, zanemarujući da su evropska preduzeća u prošlim decenijama zaradile desetine milijardi dolara na kineskom tržištu.

  • kaćica

    21.6.2022 #1 Author

    Naravno da je nezadovoljna kada se sve menja iz dana u dan.

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #2 Author

    Jaka privredna komora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...