Donacije Evropske unije

Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona evra za infrastrukturne projekte

Biznis

30.6.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona evra za infrastrukturne projekte Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona evra za infrastrukturne projekte
Evropska unija dodelila je Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona evra za pripremu infrastrukturnih projekata u okviru poziva za dostavljanje projekata Zapadonbalkanskog investicijskog okvira (ZIO),... Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona evra za infrastrukturne projekte

Evropska unija dodelila je Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona evra za pripremu infrastrukturnih projekata u okviru poziva za dostavljanje projekata Zapadonbalkanskog investicijskog okvira (ZIO), potvrđeno je na sastanku njegovog Operativnog odbora, održanom u Oslu.

Na sastanku, na kojem je Crnu Goru predstavljala državna sekretarka i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić sa saradnicima, EU je potvrdila spremnost da nastavi s finansijskom podrškom infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori u cilju povećanja iznosa investicija u infrastrukturu i poboljšanja povezanosti regiona u skladu s ciljevima Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, piše Mina.

Iz Generalnog sekretarijata vlade saopšteno je da su Crnoj Gori odobrena sredstva za pripremu projektne dokumentacije za tri projekta koji se odnose na sektor energetike i saobraćaja.

Sredstva su odobrena za pripremu glavnog projekta, studije zaštite životne sredine i ostale tenderske dokumentacije za železnički koridor R2 Crna Gora-Albanija, za dionicu od Podgorice do granice sa Albanijom, u iznosu od 2,6 miliona evra.

„Sredstva su odobrena i za pripremu glavnog projekta, studije zaštite životne sredine i ostale tenderske dokumentacije za rehabilitaciji tunela Sozina na železničkom koridoru R2, dionica Bar-Vrbnica u iznosu od 900 hiljada evra, kao i za izradu studije izvodljivosti i studije zaštite životne sredine za 400 kV interkonekciju Brezna–Crkvičko Polje–Sarajevo 20, do granice sa Bosnom i Hercegovinom, sa izgradnjom nove 400/220 kV podstanice Crkvičko Polje i konekcije sa hidroelektranom Piva, u iznosu od 1,9 milion“, navodi se u saopštenju.

Žižić je na sastanku kazala da je Crna Gora posvećena celokupnom procesu planiranja i sprovođenja prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Ona je navela da će kvalitetna priprema projekata biti od posebnog značaja za njihovo pravovremeno sprovođenje, naročito u kontekstu unapređenja infrastrukturne povezanosti Crne Gore sa susedima.

„Dodatnim bespovratnim sredstvima za unapređenje železničke infrastrukture na dve najznačajnije deonice prema Albaniji i Srbiji na najbolji način ćemo zajedno doprineti boljoj povezanosti država Zapadnog Balkana. Pored toga, kroz povećanje razmene i optimizacije rada proizvodnih kapaciteta električne energije u regionu ostvariće se bolje povezivanje evropskog tržišta“, rekla je Žižić.

Ona je kazala da bi izgradnja novih obnovljivih izvora na teritoriji Crne Gore i susednih zemalja predstavljala značajan izazov za plasman električne energije i energije prema Italiji i ostalim elektroenergetskim sistemima jugoistočne Evrope.

„Uverena sam da ćemo uspešnom implementacijom projekata, uz punu posvećenost svih institucija u toj oblasti, stvoriti potrebne preduslove za održivi razvoj saobraćaja i energetika u Crnoj Gori“, poručila je Žižić na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država donatora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...