"uvoz" radne snage sa raznih strana sveta

Hotelima u Srbiji nedostaje oko 5.000 radnika

BiznisTurizam

15.12.2022 20:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Hotelima u Srbiji nedostaje oko 5.000 radnika Hotelima u Srbiji nedostaje oko 5.000 radnika
Hotelima u Srbiji nedostaje od 4.000 do 5.000 radnika, pa je veliki broj pokrenuo procedure za „uvoz“ radne snage iz svih krajeva sveta. Najveća... Hotelima u Srbiji nedostaje oko 5.000 radnika

Hotelima u Srbiji nedostaje od 4.000 do 5.000 radnika, pa je veliki broj pokrenuo procedure za „uvoz“ radne snage iz svih krajeva sveta.

Najveća prepreka je to što je teško garantovati da dolazak radnika u Srbiju za njih ne bude jedna od stanica ka EU, rekao je u četvrtak direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je za Betu rekao da u 430 hotela u Srbiji, od kojih je oko 120 u Beogradu, radi oko 13.500 radnika.

„Nedostaje 4.000-5.000 radnika čije su kvalifikacije, kelner, sobarica, kuvar… U Srbiji su plate za te kvalifikacije od 40.000 do 60.000 dinara, a u Hrvatskoj zarade 1.000 evra, pa odlaze tamo“, rekao je Genov.

Dodao je da hoteli u Srbiji ne mogu da plate radnika kao u Hrvatskoj, iako je posao težak, sedam-osam sati na nogama, pa i više kada gosti neće da poštuju kraj radnog vremena.

Foto: Unsplash.com

Predsednik Upravnog odbora HORES-a Aleksandar Vasilijević rekao je da je problem ublažen povratkom radnika sa sezonskih poslova iz Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, ali manjak radnika je hroničan problem i opet će biti veoma teško na proleće kad se oni vrate u te zemlje.

„Kada pogledate oglase, vidite da se najviše traže kelneri, sobarice, kuvari i druga radna snaga s nižim kvalifikacijama, ali nema odgovarajuće“, rekao je Vasilijević, koji je direktor hotela „Hilton“ u Beogradu.

On je rekao da taj hotel traži radnu snagu u Turskoj, da se obavljaju intervjui za posao, ali da još nisu našli odgovarajući kadar.

Hotelijerima je, kako je rekao, velika prepreka što u eri migracija treba da obezbede da im dovedena radna snaga neće posle određenog vremena pokušati da emigrira u EU.

„Jedini način da izbegnemo razgovor sa MUP-om Srbije i pravdamo se za nešto što ne zavisi od nas je da tražimo pouzdane agencije koje mogu da u izvesnoj meri garantuju da će uvezeni radnici održati reč i vratiti se u njihovu zemlju kada prestanu da rade“, rekao je Vasilijević.

Dodao je da neke zemlje kao Filipini garantuju da će se njihovi građani vratiti u zemlju po prestanku rada u Srbiji, što je olakšavajuća okolnost.

Vasilijević je rekao da u hotelima u Srbiji već radi mnogo Kubanaca, Egipćana, Pakistanaca, državljana Šri Lanke i drugih zemalja.

 • TATJANA

  16.12.2022 #1 Author

  Nek ponude bolje uslove pa nece trebati radnici iz drugih zemalja

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  16.12.2022 #2 Author

  Potpuno je normalno da ce uvezena radna snaga samo kratko da ostane u Srbiji kada Hrvatska ima duplo veće plate u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

  Odgovori

 • Lelica

  18.12.2022 #3 Author

  Nece ljudi da rade jer su jako losi uslovi i plate.

  Odgovori

 • NINICA

  18.12.2022 #4 Author

  Pa kad nisu adekvatno plaćeni, zato im i nedostaju radnici.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...