najbolja među deset finalistkinja konkursa

Lidiji Tomić nagrada „Inženjerka godine“

Biznis

4.6.2024 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lidiji Tomić nagrada „Inženjerka godine“ Lidiji Tomić nagrada „Inženjerka godine“
Nagrada „Inženjerka godine“ za 2024. u Srbiji dodeljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) inženjerki vazdušnog saobraćaja Lidiji Tomić, koja je proglašena za... Lidiji Tomić nagrada „Inženjerka godine“

Nagrada „Inženjerka godine“ za 2024. u Srbiji dodeljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) inženjerki vazdušnog saobraćaja Lidiji Tomić, koja je proglašena za najbolju među deset finalistkinja konkursa „Inženjerka godine“.

Tomić, koja je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, izabrana je na drugom godišnjem konkursu u organizaciji PKS, kompanija Siemens i Udruženja „Inženjerka godine“, čiji je cilj da se inspirišu mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u tom sektoru, preneo je PKS.

Tomić je doktorirala početkom ove godine sa prosečnom ocenom deset na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktorand pri Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva, a odbranila je prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu bespilotnih vazduhoplova i time je postala prva inženjerka u Srbiji koja je, koristeći naučnu metodologiju, istražila temu dronova kao pretnje po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

U fokusu izbora za inženjerku godine nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.

O tome ko će poneti titulu „Inženjerke godine“ za 2024. odlučivala su četiri žirija – finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Predsednik udruženja „Inženjerka godine“ Rade Krajnović u obrazloženju nagrade naveo je da je žiri priču Lidije Tomić prepoznao kao inspiraciju mladima, da izazovu stereotipe i prepuste se studijama koje ih raduju i da nađu svoj put do inovacija koje će njih i društvo promeniti na bolje.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović naveo je da se ove godine za priznanje kandidovalo 80 inženjerki.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.