rast još uvek nedovoljan da bi se značajnije smanjio jaz između muškaraca i žena

APR: Blagi rasta broja preduzetnica i udela žena na vodećim funkcijama u kompanijama u Srbiji

PreduzetnikSrbija

8.3.2024 18:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

APR: Blagi rasta broja preduzetnica i udela žena na vodećim funkcijama u kompanijama u Srbiji APR: Blagi rasta broja preduzetnica i udela žena na vodećim funkcijama u kompanijama u Srbiji
Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas da je u Srbiji zabeležen blagi trend rasta broja preduzetnica i udela žena na vodećim funkcijama... APR: Blagi rasta broja preduzetnica i udela žena na vodećim funkcijama u kompanijama u Srbiji

Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas da je u Srbiji zabeležen blagi trend rasta broja preduzetnica i udela žena na vodećim funkcijama u privrednim društvima.

U Registru privrednih subjekata je, zaključno sa krajem prošle godine, registrovano 108.575 preduzetnica, koje čine udeo od 34 odsto u ukupnom broju preduzetnika (323.128), prenosi Beta.

Takođe, registrovano je 40.905 žena – osnivačica i vlasnica udela u privrednim društvima, što je 27,3 odsto od ukupno 150.011 lica koja su registrovana kao osnivači i vlasnici udela.

Na čelu privrednih društava registrovano je 2.597 žena koje obavljaju direktorsku funkciju i one čine 25,3 odsto ukupnog broja direktora (10.253), dok je 29.649 žena registrovano na funkciji zakonskog zastupnika, odnosno njih 27 odsto, od ukupno 109.790 registrovanih zastupnika.

Kako je precizirano, prateći podatke o polu registrovanih lica, u periodu 2019-2023. zabeležen je blagi pozitivan trend rasta broja preduzetnica i žena koje se registruju na funkciji osnivača, vlasnika udela i direktora.

Tako je u odnosu na 2019. godinu, u 2023. godini je broj preduzetnica bio veći za 0,6 odsto, članica udela za 1,3 odsto i broj direktorki za 1,2 odsto.

Iz APR su naveli da ovaj rast još uvek nedovoljan da bi se značajnije smanjio jaz između muškaraca i žena čiji se podaci vode u Registru privrednih subjekata, pa je i dalje među preduzetnicima svaka treća žena, dok je među registrovanim osnivačima, vlasnicima i direktorima privrednih društava tek svaka četvrta žena.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...