Direktorka MMF-a pred formalnom nominacijom

EU podrška za drugi mandat Kristaline Georgijeve

EUVesti

8.3.2024 17:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU podrška za drugi mandat Kristaline Georgijeve EU podrška za drugi mandat Kristaline Georgijeve
Zemlje Evropske unije spremaju da podrže Kristalinu Georgijevu za drugi mandat na mestu generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda. Očekuje se da će ministri finansija... EU podrška za drugi mandat Kristaline Georgijeve

Zemlje Evropske unije spremaju da podrže Kristalinu Georgijevu za drugi mandat na mestu generalne direktorke Međunarodnog monetarnog fonda.

Očekuje se da će ministri finansija država EU izraziti podršku Georijevoj u utorak na skupu u Briselu, otvarajući put njenoj formalnoj nominaciji na prolećnim sastancima u aprilu u Vašingtonu, navode izvori na koje se poziva Financial Times.

Evropska podrška ključna je za dobijanje tog mesta, jer je šef MMF-a tradicionalno iz Evrope, dok su na čelu Svetske banke uglavnom Amerikanci.

„Ako postoji široka podrška celog članstva, biće mi čast da nastavim da služim. Fond je stabilan brod koji prolazi kroz nemirne vode, a bila bih veoma zahvalna članstvu, ako me drugi put izebere da upravljam brodom“, rekla je aktuelna direktorka MMF-a.

Ona je izabrana na čelnu funkciju u MMF-u 2019. godine, a mandat joj ističe u septembru. Od marta 2020. do marta 2021. godine MMF je stavio na raspolaganje 107 milijardi dolara za refinansiranje za 85 zemalja i usluge otpisa duga za 29 zemalja. MMF je 2023. godine odobrio paket pomoći za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara, prvi put za neku zemlju koja je u ratu.

Francuska je prva javno podržala njenu kandidaturu za drugi mandat, a tamošnji ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) ocenio je da je ona „prava osoba u pravo vreme“ i da je ne bi trebalo menjati jer obavlja „sjajan posao“.

Tagovi
MMF SVET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...