Širenje delta soja korona virusa ugrožava globalni ekonomski oporavak

Pandemija nije gotova, upozoravaju iz SAD i EU

AnalizaBiznisLifestyleTurizamU fokusuZdravlje

9.7.2021 15:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pandemija nije gotova, upozoravaju iz SAD i EU Pandemija nije gotova, upozoravaju iz SAD i EU
Delta varijacija virusa Covid-19 brzo se prenosi širom planete što izaziva opštu zabrinutost za tempo obnavljanja privrednih aktivnosti i globalni ekonomski oporavak. Američki FED... Pandemija nije gotova, upozoravaju iz SAD i EU

Delta varijacija virusa Covid-19 brzo se prenosi širom planete što izaziva opštu zabrinutost za tempo obnavljanja privrednih aktivnosti i globalni ekonomski oporavak. Američki FED je širenje delta virusa u kombinaciji sa niskom stopom vakcinacije u nekim zemljama okarakterisao kao glavni rizik i pretnju globalnom oporavku.

“Mislim da je jedan od najvećih rizika za naš globalni rast u budućnosti što prerano proglašavamo pobedu nad korona virusom. Pandemija nije prošla, već mi prolazimo kroz pandemiju. Sve je veći osećaj negativnog rizika za globalnu ekonomiju“, rekla je Meri Dejli (Mary Daly) predsednica Banke Federalnih rezervi San Franciska u razgovoru za FT.

Ona je dodala da su ekonomski parametri u SAD dobri, kao i stopa vakcinacije, ali da globalno stanje stvari nije sjajno. “Ako globalna ekonomija ne može da dobije veću stopu vakcinacije, pa da zaista ostavimo Covid-19 iza nas, onda to usporava SAD“, navela je Dejli. Ona je dodala da širenje delta varijante navodi na oprez u vezi sa odlukom o ukidanju mera državne pomoći preduzećima i građanima.

Evropska unija takođe je zabrinuta zbog širenja zarazne delta varijante korona virusa, o čemu je govorio evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) kada je u sredu predstavio novu revidiranu prognozu ekonomskog rasta. “Širenje delta varijante (korona virusa) oštar je podsetnik da još nismo izašli iz senke pandemije“, rekao je tom prilikom Đentiloni u obraćanju novinarima.

Foto: Tanjug/AP

Francuska je u četvrtak upozorila svoje državljane da ne putuju na letovanje u Španiju i Portugaliju zbog porasta broja novih slučajeva zaraze Covid-19 koju izaziva delta varijacija. Francuski ministar za evropske poslove Klemant Bon (Clement Beaune) savetovao je građanima da ostanu kod kuće ili da odu na druge destinacije. “Moramo biti oprezni, pandemija nije gotova“, upozorio je francuski ministar, pernosi France24.

Francuska će naknadno odlučiti o eventualnom uvođenju ograničenja, dok je Nemačka već uvela karantin za dolazne putnike iz Portugalije. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazalo se da je delta varijanta za 60 odsto prenosivija od ostalih sojeva virusa i da uzrokuje više hospitalizacija, prenosi SchengenVisaInfo. To će svakako dovesti u pitanje oporavak sektora turizma tokom tekućeg leta.

Foto: Tanjug/AP

U cilju sprečavanja širenja delta varijante virusa, još neke evropske zemlje, poput Litvanije, uvele su obavezan karantin i druga ograničenja iz zemalja u kojima je zabeležen veći broj slučajeva delta varijante. Slovačka od petka primenjuje ograničenja za ulaske nevakcinisanih putnika iz inostranstva, bez obzira na to odakle dolaze.

Stručnjaci veruju da je samo pitanje vremena kada će se delta varijanta raširiti u svim delovima Evrope. “Na osnovu dostupnih naučnih dokaza procenjujemo da će do kraja avgusta delta varijanta korona virusa predstavljati 90 odsto svih virusa SARS-CoV-2 (Covid-19) koji cirkulišu u EU“, izjavila je direktorka ECDC, Andrea Amon (Andrea Ammon).

Delta soj virusa hara i na ostalim kontinentima, kao što je slučaj u Aziji odakle i potiče ova varijanta (indija), zbog čega su vlasti u Japanu odlučile da se Olimpijske igre u Tokiju od 23. jula održe bez publike. Iako vakcine protiv korona virusa nisu apsolutno efikasne u sprečavanju zaraze, one pružaju zaštitu od komplikacija, pa se zbog toga savetuje građanima da se vakcinišu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...