PDV ZA TURIZAM U TURSKOJ SAMO JEDAN ODSTO Oporezivanje smanjilo još deset zemalja, među kojima je Grčka, ali ne i Hrvatska

BiznisTurizam

15.7.2020 15:23 Autor: Ljiljana Begović

PDV ZA TURIZAM U TURSKOJ  SAMO JEDAN ODSTO Oporezivanje smanjilo još deset zemalja, među kojima je Grčka, ali ne i Hrvatska PDV ZA TURIZAM U TURSKOJ  SAMO JEDAN ODSTO Oporezivanje smanjilo još deset zemalja, među kojima je Grčka, ali ne i Hrvatska
Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge evropske zemlje donele su odluku o privremenom smanjenju PDV na... PDV ZA TURIZAM U TURSKOJ  SAMO JEDAN ODSTO Oporezivanje smanjilo još deset zemalja, među kojima je Grčka, ali ne i Hrvatska

Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge evropske zemlje donele su odluku o privremenom smanjenju PDV na turističke usluge.

Kako je objavio HOTREC, Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu meru se, za sada, odlučilo 11 zemalja, među kojima su Grčka i Turska.

Tako je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva sa, ionako niskih osam, pasti na samo jedan odsto, što je ujedno najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

Grci su, pak, odlučili da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 odsto.

Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dve stope – 25 i 13 odsto, od čega je smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i poslastica izvan ugostiteljskog objekta.

„Kad je u reč o PDV, neki se pomaci jesu dogodili u poslednje vreme, ali mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV preduslov je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja“, napominje Veljko Ostojić, direktor Hrvatskog turističkog udruženja, prenosi portal Novac.hr.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...