Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

BiznisManifestacijePoslovanje

4.4.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 0

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama
April je počeo izborima u Srbiji, a nastaviće se značajnim ekonomskim susretima u narednih nedelju dana. Dok se broje rezultati i planiraju buduće koalicije,... Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

April je počeo izborima u Srbiji, a nastaviće se značajnim ekonomskim susretima u narednih nedelju dana. Dok se broje rezultati i planiraju buduće koalicije, u Beogradu će biti održan Technobank, kao i nekoliko privrednih susreta na Beogradskom sajmu. U Zrenjanin se vraća konferencija o digitalizaciji i e-trgovini, ovog puta pod nazivom DigiTalk, a poslovna zajednica sa nestrpljenjem očekuje i najnovije prognoze centralnih banaka.

Sve to u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Izbori u Srbiji

Juče su u Srbiji održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori koji će umnogome uticati na kretanje ekonomije, kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Neki rezultati su već poznati, iako se zvanični podaci i potvrda nadležnih institucija tek očekuju. Do četvrtka bi trebalo da se oglasi i Republička izborna komisija.

Slede nam sigurno nedelje teških pregovora i političke kombinatorike, koje bi trebalo da iznedre novu Vladu Srbije, ali i skupštinu Grada Beograda. U trenutnim geopolitičkim okolnostima sigurno je da budućim ministrima neće biti lako, a za svoje interese svakako će se, na posredan način, boriti i učesnici u ekonomskom životu. Ono što će im najviše smetati do formiranja nove vlasti jeste neizvesnost i nepredvidivost poslovanja dok sva ministarstva i prateće službe i organi ne dobiju nove stanare. Nadamo se da će to biti što pre, kako bi i poslovi mogli neometano da se nastave.

Technobank 2022

Jedna od vodećih IT konferencija i izložba u regionu – Technobank, biće održana 6. i 7. aprila u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Prema rečima organizatora, ove godine će u glavnom fokusu biti uticaj konsolidacije banaka na njihovu konkurentnost i tehnologiju. Pored toga, govoriće se o e-commerce-u kao najbrže rastućoj tehnologiji, izazovima i iskustvima sa e-Fiskalizacijom, elektronskom novcu, Soft POS-u, naprednim sistemima zaštite, regulativama i drugim aktuelnim temama iz oblasti bankarskih tehnologija.

Technobank već 21 godinu predstavlja mesto susreta tehnologije i najbolje prakse u Jugoistočnoj Evropi. I ovog puta predstavnici renomiranih svetskih i domaćih IT kompanija, zajedno sa predstavnicima banaka i finansijskih institucija, predstaviće svoja rešenja, studije slučaja i najbolju praksu koja se primenjuje na različitim tržištima. Kroz ličnu i direktnu interakciju, učesnici Technobank konferencije moći će da unaprede svoja iskustva, kontakte i poslovne procese.

Zgrada Beogradskog sajma
Foto: Wikipedia.org

Nekoliko izložbi na Beogradskom sajmu

Na Beogradskom sajmu ove nedelje biće održano nekoliko značajnih privrednih izložbi. Od 7. do 11. aprila održava se 42. Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, kao i Međunarodni sajam hortikulture (Beoplant Fair), Izložba lekovitog bilja i preparata od meda (Darovi prirode), Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme (Motoplantexpo) i Izložba organske proizvodnje (Organik Fest).

Takođe, za 9. i 10. april zakazan je 36. Međunarodni kongres i sajam kozmetike, nege kose, estetike i zdravlja “Dodir Pariza”.

DigiTalk u Zrenjaninu

U Zrenjaninu se od 7. do 10. aprila održava DigiTalk konferencija koja će posle dužeg vremena okupiti domaću digitalnu zajednicu i pokušati da vrati networking na velika vrata. Prva dva dana rezervisana su za E-commerce Days, događaj na kome će se naći najznačajniji akteri srpske e-trgovine, svi oni koji se bave digitalizacijom tržišta i pokušavaju da edukuju javnost o prednostima i značaju razvoja online prodaje.

Zatim će od 8. do 10. aprila u hotelu Vojvodina biti održan niz predavanja, radionica i panela, koji će svim učesnicima DigiTalka ponuditi način da dodatno shvate tehnologiju, da prihvate promene kao svakodnevnicu i da nastave sa konstantnim usavršavanjem u podsticajnom okruženju. Spisak predavača je zaista impresivan, pa se očekuje kvalitetan rad, uz priliku za nove kontakte i stvaranje poslovnih šansi za budućnost.

Nove najave centralnih banaka

Evropska centralna banka (ECB) saopštiće u četvrtak, 7. aprila svoje najnovije poteze posle martovskog sastanka. ECB je prošlog meseca iznenadila tržišta najavom da će ubrzati planove da prekine sa merama podrške. Od tada su podaci pokazali da je inflacija u evrozoni u martu dostigla rekordni nivo od 7,5 odsto, što je dodatni pritisak na ECB.

Istovremeno, centralna banka Australije očekuje da će na sastanku u utorak zadržati postojeće kamate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...