Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

BiznisManifestacijePoslovanjeSrbija

28.2.2022 07:03 Autor: Marko Andrejić 3

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama
Nedelja u kojoj prelazimo iz februara u mart donosi nekoliko zanimljivih ekonomskih događaja. Pored čuvenog “srpskog Davosa” – Kopaonik biznis foruma koji počinje 6.... Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

Nedelja u kojoj prelazimo iz februara u mart donosi nekoliko zanimljivih ekonomskih događaja. Pored čuvenog “srpskog Davosa” – Kopaonik biznis foruma koji počinje 6. marta, biće održano i nekoliko sajamskih manifestacija na Novosadskom sajmu, ali i protest Sindikata nauke. Očekuju se i najnoviji statistički podaci i prognoze o inflaciji i kamatama u narednom periodu.

Sve to u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Kopaonik biznis forum

Posle pauze od godinu dana, kada je “srpski Davos” zbog pandemije korona virusa održan u hibridnom formatu, bez susreta “licem u lice” privrednika, državnih zvaničnika, ekonomista i ostalih donosilaca odluka, Kopaonik biznis forum se vraća na staro mesto.

Ovogodišnji skup biće održan od 6. do 9. marta, a otvoriće ga guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, dok će na zatvaranju skupa učestvovati predsednica Vlade Ane Brnabić, najavili su organizatori.

Na 29. Kopaonik biznis forumu učestvovaće sedam ministara Vlade Srbije, a tokom četiri dana trajanja Foruma na 33 panela govoriće ukupno 200 učesnika. Predviđeno je i osam plenarnih obraćanja.

Kako je precizirano, prvog dana Foruma na rasporedu su paneli o ekonomskim prilikama u regionu Zapadnog Balkana i makroekonomskim trendovima u Srbiji, ali i paneli posvećeni startapovima i njihovom razvoju.

Novosadski sajam knjiga

Na Novosadskom sajmu od 3. do 10. marta biće održan tradicionalni Međunarodni sajam knjiga.

Sajam knjiga se ove godine vraća u klasičan format, gde će biti omogućen direktan susret izlagača i posetilaca. Manifestacija će okupiti izlagače iz oblasti književnosti, medije, srpske izdavače iz regiona, izdavače sa delima na jezicima nacionalnih zajednica. Posetioce očekuju premijerna izdanja, brojne promocije i atraktivni programi, a nezaobilazan je i kontakt sa poslovnom publikom.

Foto: kopaonikbusinessforum.rs/printscreen

U istom terminu održavaju se Izložba umetnosti ART EXPO, kao i Sajam obrazovanja „Putokazi“, koji 9. i 10. marta promoviše profile obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu.

Protest sindikata nauke

Iako je postigao delimičan dogovor sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkim organizacijama nije odustao od protesta zakazanog za ponedeljak u 12 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Sindikat nauke pokrenuo je kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“, tražeći da se obezbedi jednaka plata za jednak rad naučnika i istraživača i siguran posao za sve naučnike. Kako su rekli u razgovoru za Biznis.rs, oni smatraju da sistem u kome funkcionišu lišava njihov rad dostojanstva, prvenstveno zbog nesaglasja koje se 2011. godine pojavilo između zakona i prakse.

Naučnici, kažu, koji sada više nemaju projekte, imaju uredbu o tome kako se finansira naučno-istraživački rad na akreditovanim institutima i fakultetima. To znači da, nakon što dobiju ponudu od ministarstva za finansiranje naredne godine, naučnici sastavljaju plan i program rada za tu godinu, a kada ministarstvo odobri taj plan i program potpisuje se ugovor na godinu dana.

Narodna banka Srbije objavljuje novi Statistički bilten

Danas će biti objavljen Statistički bilten Narodne banke Srbije za januar 2022. godine. Ova mesečna publikacija obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najnoviji podaci o kamatama i inflaciji

Za ovu nedelju zakazani su sastanci Evropske centralne banke, kao i centralnih banaka Australije i Kanade, koje će odlučivati o eventualnom podizanju kamata. Biće objavljeni i podaci o kretanju potrošačkih cena u evrozoni, indeks menadžera nabavke i prognoza rasta privrede, odnosno BDP-a u Australiji i Kanadi. U četvrtak se očekuje i obraćanje predsednika Federalnih rezervi SAD Džeroma Pauela pred američkim Kongresom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...