Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

BiznisPoreziPoslovanjeVesti

21.2.2022 07:05 Autor: Marko Andrejić 7

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama
Poslednja nedelja najkraćeg meseca u godini doneće nekoliko značajnih ekonomskih dešavanja. Pored konferencije o tržištu električne energije, privrednici i poslovna zajednica svakako će u... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

Poslednja nedelja najkraćeg meseca u godini doneće nekoliko značajnih ekonomskih dešavanja. Pored konferencije o tržištu električne energije, privrednici i poslovna zajednica svakako će u svoje agende zabeležiti i rokove koji ističu za prijave za prvi srpski superklaster i za plaćanje pojedinih poreskih obaveza. Svi i dalje sa nestrpljenjem prate dešavanja u Ukrajini, a čekaju se i najnoviji izveštaji i prognoze centralnih banaka i statističkih zavoda.

Sve to u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Konferencija o tržištu električne energije u Srbiji

Perspektive tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i nove uloge učesnika na ovom tržištu, biće glavne teme konferencije „Privreda Srbije na tržištu električne energije“, koja će biti održana u utorak, 22. februara u Beogradu.

Organizator konferencije portal Balkan Green Energy News navodi da će skup otvoriti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i novi direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski, koji dolazi u svoju prvu misiju u Srbiju od kada je u decembru prošle godine preuzeo direktorsko mesto u toj organizaciji.

Cilj skupa je da obezbedi platformu za razmenu informacija, znanja i ideja za bolje razumevanje trendova i novih modela na tržištu struje koje karakteriše ulazak novih igrača, a konferencija se organizuje uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike, SEEPEX, Francusko srpske privredne komore, Helenskog privrednog udruženja Srbije, Nordijske poslovne alijanse u Srbiji i Privredne komore Srbije.

Ističe rok za prijave za pilot superklaster

Projekat Srbija Inovira, koji realizuje ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavio je krajem prošle godine početak rada na stvaranju prvog superklastera u Srbiji i to objavljivanjem javnog poziva zainteresovanim konzorcijumima (kompanijama, startapovima i naučnim institucijama). Krajnji rok za podnošenje prijava za pilot superklastere je 28. februar.

Superklasteri predstavljaju globalno dokazane modele zajedničkog rada i razvoja, u kojima se udružuju subjekti inovacionog ekosistema na način koji podstiče saradnju na zajedničkim inovativnim projektima.

Sveobuhvatnim istraživanjem koje je sprovedeno u prethodnom periodu pokazalo se da u Srbiji postoji 10 oblasti sa potencijalima u pogledu tehnoloških inovacija, a nakon analize svih relevantnih faktora, pokretači projekta doneli su odluku da u pilot superklasterima učestvuju četiri oblasti: visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, gejming okruženje i virtuelna realnost, web3 i blokčejn tehnologije, kao i napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Foto: Srbija Inovira

Poreske obaveze

Pošto je prošle nedelje istekao rok za plaćanje velikog broja poreskih obaveza (17. februar je bio jedan od najznačajnijih datuma u poreskom kalendaru), do kraja meseca obveznici bi trebalo da obrate pažnju na još dve stavke. Konkretno, 28. februar je rok za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. u mesecu, kao i za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za januar 2022. godine.

Poslodavac je dužan da doprinose obračuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni mesec, dužan je da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave, po službenoj dužnosti, a na osnovu raspoloživih podataka, obračunava doprinose u ime i za račun poslodavca.

Kriptovalute i ukrajinska kriza

Bitcoin je krajem prošle nedelje krenuo da beleži novi pad vrednosti, da bi već u petak njegova cena bila ispod 40.000 dolara. Tokom jučerašnjeg dana najpopularnija kriptovaluta spustila se skoro do 38.000 dolara, da bi onda usledio blagi oporavak i jutros se bitcoinom trguje po ceni od 39.300 dolara.

Poznavaoci prilika u kripto svetu tvrde da nema previše razloga za brigu, ali ipak kao najznačajnije faktore za novi pad vrednosti većine digitalnih novčića izdvajaju dešavanja oko Ukrajine i posebno najavu britanskog premijera Borisa Džonsona da bi moglo dođe do finansijske blokade ruskih kompanija ako dođe do eskalacije na istoku Evrope. Takođe, ističe se i aktuelni problem sa inflacijom i njen uticaj na procenu rizika.

Indeks potrošačkih cena u Evrozoni, objave centralnih banaka…

U sredu, 23. februara biće objavljeni rezultati indeksa potrošačkih cena u evrozoni. Očekuje se da će inflacija u Evropi na godišnjem nivou porasti na 5,1 odsto sa trenutnih pet procenata.

U četvrtak će se javnosti obratiti guverner Banke Engleske, a za petak je zakazano objavljivanje najnovijeg izveštaja FED-a o monetarnoj politici.

  • IRINA

    21.2.2022 #1 Author

    Burna nedelja pred nama baš značejna ekonomska dešavanja

    Odgovori

  • LUKA

    21.2.2022 #2 Author

    Bitna desavanja pred nama

    Odgovori

  • STEFAN

    21.2.2022 #3 Author

    Ovo su bitna desavanja pred nama, videcemo

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    21.2.2022 #4 Author

    Svaki dan u Srbiji je bitan u resavanju svega….ne samo ekonomije

    Odgovori

  • IVAN

    21.2.2022 #5 Author

    Gotovi smo preti kolaps,bankrot…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    21.2.2022 #6 Author

    Ma mi smo ekonomski tigar😁

    Odgovori

  • BIJUTI27

    22.2.2022 #7 Author

    Ni malo naivna situacija..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...