Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u skraćenoj radnoj nedelji

BiznisPoreziSrbijaVesti

14.2.2022 07:02 Autor: Marko Andrejić 6

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u skraćenoj radnoj nedelji Pet značajnih ekonomskih dešavanja u skraćenoj radnoj nedelji
Ove nedelje većina zaposlenih radiće samo tri dana, pošto se u utorak i sredu proslavlja praznik – Dan državnosti Srbije. Ipak, i u ovoj... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u skraćenoj radnoj nedelji

Ove nedelje većina zaposlenih radiće samo tri dana, pošto se u utorak i sredu proslavlja praznik – Dan državnosti Srbije. Ipak, i u ovoj skraćenoj sedmici na programu je nekoliko događaja koji će imati značajan uticaj na ekonomska kretanja i buduće poteze privrednika. Nastup srpskih kompanija na sajmu hrane u Dubaiju, rokovi za plaćanje poreza, ali i primena ograničenja cena goriva samo su neke od stavki u kalendaru od značaja za poslovnu zajednicu u kratkom pregledu nedelje koji vam je pripremio Biznis.rs.

Nedelja poreza

Već danas, 14. februara, ističe rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu za 2022. godinu. Prema aktuelnom poreskom kalendaru, ovo je poslednji datum do koga je moguće ispuniti obavezu bez penala, jer već od sutra počinje da se obračunava zatezna kamata.

Krajnji rok za plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec ističe 17. februara.

Preduzetnici “knjigaši” mesečnu akontaciju poreza plaćaju u roku od 15 dana po isteku svakog meseca. Istog dana obavezu plaćanja poreza i doprinosa imaju i sveštenici i svi verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri za prethodni mesec. Takođe, do ovog datuma potrebno je da se plate i doprinosi za samostalne umetnike za prvi kvartal 2022. godine.

Sve ostale rokove za ovaj mesec donosi vam naš poreski kalendar.

Srpske kompanije i ove godine na sajmu hrane u Dubaiju

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Gulfood 2022“, koji će se održati u Dubaiju, u periodu od 13. do 17. februara.

Na sajmu „Gulfood 2022“, srpske kompanije iz prehrambenog sektora predstaviće svoje proizvodne programe u jednoj od glavnih hala Trade Centre Arena & Sheikh Saeed Halls, na nacionalnom štandu Srbije. Proizvodne i izvozne kapacitete predstaviće 15 srpskih kompanija, a posetioci sajma, potencijalni poslovni partneri, uvoznici i distributeri, moći će da se upoznaju sa širokim asortimanom najkvalitetnijih srpskih proizvoda.

Foto: Pixabay

Gulfood je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u UAE i regionu Zaliva. Sajam se prostire na 100.000 kvadratnih metara, a godišnje ga poseti više od 70.000 posetilaca iz oko 160 zemalja.

Ograničene cene goriva

Ako se spremate na put i pomenuti mini odmor, podsećamo da je od subote, 12. februara, stupila na snagu odluka Vlade Srbije o ograničavanju maloprodajne cene goriva. Naime, Uredbom donetom 10. februara cena evrodizela na pumpama ograničena je na 179 dinara, a bezolovnog benzina BMB 95 na 171 dinar. Kako je navedeno, cilj ove uredbe je sprečavanje daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Srbiji.

Ipak, poznavaoci prilika na tržištu ocenjuju da je ovaj potez države nedorečen i da bi moglo da dođe do poremećaja u snabdevanju, odnosno nestašica goriva, ako nabavna cena nafte bude rasla, pošto je reč o proizvodu koji se nabavlja iz uvoza.

Takođe, najavljuje se i mogućnost da vozačima bude ograničen izbor goriva, pošto se uredba odnosi samo na dve osnovne vrste, a ne i na takozvana “pojačana”, odnosno aditivirana goriva, koju svaka pumpa ima u svojoj ponudi. Tako bi trgovci mogli da pokušaju da izbegnu ograničenje time što će svojim kupcima ponuditi samo ova kvalitetnija goriva.

Od danas skuplji taksi u Beogradu

A za one koji tokom praznika ostaju u glavnom gradu značiće podsetnik da je od ponedeljka skuplja vožnja taksijem u Beogradu. Nakon najave protesta i zahteva taksista rešenjem od 9. februara odlučeno je da cena starta umesto dosadašnjih 170 bude 250 dinara, vožnja po pređenom kilometru u prvoj tarifi umesto 65 biće 73 dinara, dok će druga tarifa koja se odnosi na noćnu, prazničnu i vožnju nedeljom građane ubuduće koštati 95 dinara umesto 85 dinara.

Prema rečima predstavnika taksista, nove tarife znače da će vožnja ubuduće građane u proseku koštati od 100 do 150 dinara više.

Konkurs za ime i logo brzog voza traje do 21. februara

Konkurs pod nazivom “Pusti inspiraciju da te vozi” za ime i logo novog brzog voza u Srbiji otvoren je do 21. februara. Pobednička ideja biće nagrađena sa milion dinara, a prema dostupnim informacijama do sada je stiglo više od 500 prijava.

Neka od glavnih pravila konkursa su da logo i ime brzih vozova treba da ilustruju njegove vrednosti, a to su brzina, jedinstvenost, originalnost i savremenost. Takođe, ime mora biti integrisano u logotip. Učesnicima konkursa se preporučuje da prilikom izrade rešenja koriste nacionalne boje Republike Srbije.

Posebno je naglašeno da rešenje mora biti originalno delo autora i ne sme sadržavati delove drugog autorskog dela.

  • Zorica S.

    14.2.2022 #1 Author

    Jao,Dubai pa Dubai….treba hrane i Moldaviji Gruziji…posebno voca i povrca…sve je politika.

    Odgovori

  • SANJA

    14.2.2022 #2 Author

    Non stop se vrtimo oko istih tema,non stop se o istome prica

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.2.2022 #3 Author

    Puno znacajnih dogadjaja za samo nedelju dana…

    Odgovori

  • IVAN

    15.2.2022 #4 Author

    Skuplji taxi u Bg losa vest nazalost

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    15.2.2022 #5 Author

    Za logo se nadam da nije namesteno kao i svaki konkurs kod nas…

    Odgovori

  • NATI29

    16.2.2022 #6 Author

    Vest za gorivo je najvise ispracena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...