sajmovi i samiti čije posledice mogu uticati na oblikovanje ekonomskih prilika u Srbiji i svetu

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

PoslovanjeSrbijaSvetU fokusu

21.3.2022 06:58 Autor: Marko Miladinović 14

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Proleće je i zvanično počelo na severnoj Zemljinoj hemisferi, a sa njim i nada u ponovno ekonomsko buđenje, nakon oštre zime, pandemije korona virusa... Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Proleće je i zvanično počelo na severnoj Zemljinoj hemisferi, a sa njim i nada u ponovno ekonomsko buđenje, nakon oštre zime, pandemije korona virusa koja jenjava ali još uvek nije prestala, uz tmurne oblake na horizontu u vidu nastavka inflacije i krize u Ukrajini.

U vezi sa ovim potonjim, a najaktuelnijim zbivanjima koja su obeležila prvi deo godine u negativnom smislu, hronološki prvi važan događaj u našem nedeljnom pregledu predstavlja sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije 21. marta u Briselu.

Prema očekivanjima, glavna (jedina?) tema političkog samita biće situacija u Ukrajini. Ministri bi trebalo da raspravljaju o daljem zajedničkom nastupu prema Rusiji i eventualnoj dodatnoj finansijskoj pomoći ukrajinskoj strani.

Iako naizgled ovo zvuči kao ponavljanje, moguće je da će nedelja pred nama doneti konačno pozitivne pomake kada je u pitanju ukrajinska kriza. Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) u nedelju je naglasio da su ruska i ukrajinska strana veoma blizu nalaženja zajedničkog jezika po četiri ključne tačke eventualnog mirovnog sporazuma, na pregovorima koji se odvijaju u njegovoj zemlji.

U ponedeljak i utorak (21.3.-22.3.) u Novom Sadu biće održan Sajam preduzetništva i starih zanata, gde će fokus biti na ženskom preduzetništvu, kao i o brendiranju i zaštiti intelektualne svojine, za koje je posebno zainteresovan veliki broj proizvođača, kako kažu organizatori ove manifestacije. Prošle godine je ovaj događaj bio održan samo u online formatu.

Kao što smo pisali prethodne nedelje, misija Međunarodnog monetarnog fonda 23. marta završava svoju posetu Beogradu povodom redovne druge revizije aranžmana naše zemlje sa ovom institucijom.

Predstavnici MMF su se prethodnih dana sastali sa članovima Privredne komore Srbije i predstavnicima Ministarstva finansija. Sigurno je da će po završetku misije biti reči o zaključcima razgovora o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti, investicionom ambijentu i izazovima koji su pred srpskom ekonomijom zbog ukrajinske krize.

U prestonici Belgije će 24. marta biti održano vanredno zasedanje članica NATO saveza. Naravno, kao i sastanak ministara spoljnih poslova EU, za temu će imati krizu u Ukrajini. U ekonomskom smislu, trebalo bi bude reči o ulaganju u borbenu gotovost, dalje investiranje u vojnu opremu i eventualno raspoređivanje trupa u državama koje okružuju Ukrajinu.

Što se tiče naše zemlje, 24. mart označava početak sajmova koji bi mogli da donesu nove poslovne prilike. Pod kupolama Beogradskog sajma biće istovremeno održani Međunarodni sajam turizma i Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Kada je Sajam turizma u pitanju posebno će biti zanimljivo videti lepezu turističkih ponuda kojima domaće agencije – koje su jedva preživele vrhunac pandemijskog perioda – žele da privuku potrošače u godini punoj novih neizvesnosti.

  • Anna

    21.3.2022 #1 Author

    Vrlo interesantna sedmica. Posebno kada peičamo o Sajmu turizma i Sajmu preduzetništva i starih zanata. Trebalo bi posetiti oba.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    21.3.2022 #2 Author

    nažalost i dalje je glavna tema rat
    cene rastu, nema mogućnosti da se razmislja o lepim stvarima dok stradaju nedužni
    sajam turizma je baš lepa vest i treba da je što više pozitivnih događaja

    Odgovori

  • JANA

    21.3.2022 #3 Author

    Treba nam sto vise pozitivnih dogadjaja ,ali sajam turizma je lepa stvar ,malo glavu da odmorimo

    Odgovori

    • ZVE84

      21.3.2022 #4 Author

      I da se onesvestimo kad vidimo cene ovogodišnjih aranžmana

      Odgovori

    • VANJA

      21.3.2022 #5 Author

      Sajam preduzetnistva ne treba propustiti!

      Odgovori

  • IVAN

    21.3.2022 #6 Author

    Tako je

    Odgovori

  • MADMAX

    21.3.2022 #7 Author

    24. Mart

    Odgovori

  • Dragana

    21.3.2022 #8 Author

    Mora se nastavljati dalje.

    Odgovori

  • Emilija

    21.3.2022 #9 Author

    Odlicne informacije posebno za sajam turizma!

    Odgovori

  • BRANA19

    21.3.2022 #10 Author

    Sto vise lepih ,korisnih i pozitivnih dogadjaja…

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    21.3.2022 #11 Author

    Proleće počelo pa počinju i dešavanja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.3.2022 #12 Author

    Sa mracnih tema na turizam…

    Odgovori

  • NATI29

    22.3.2022 #13 Author

    Sajam preduzetnustva i zanata jedino vredi

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #14 Author

    Sjajne vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...