sajmovi i samiti čije posledice mogu uticati na oblikovanje ekonomskih prilika u Srbiji i svetu

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

PoslovanjeSrbijaSvetU fokusu

21.3.2022 06:58 Autor: Marko Miladinović 14

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Proleće je i zvanično počelo na severnoj Zemljinoj hemisferi, a sa njim i nada u ponovno ekonomsko buđenje, nakon oštre zime, pandemije korona virusa... Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Proleće je i zvanično počelo na severnoj Zemljinoj hemisferi, a sa njim i nada u ponovno ekonomsko buđenje, nakon oštre zime, pandemije korona virusa koja jenjava ali još uvek nije prestala, uz tmurne oblake na horizontu u vidu nastavka inflacije i krize u Ukrajini.

U vezi sa ovim potonjim, a najaktuelnijim zbivanjima koja su obeležila prvi deo godine u negativnom smislu, hronološki prvi važan događaj u našem nedeljnom pregledu predstavlja sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije 21. marta u Briselu.

Prema očekivanjima, glavna (jedina?) tema političkog samita biće situacija u Ukrajini. Ministri bi trebalo da raspravljaju o daljem zajedničkom nastupu prema Rusiji i eventualnoj dodatnoj finansijskoj pomoći ukrajinskoj strani.

Iako naizgled ovo zvuči kao ponavljanje, moguće je da će nedelja pred nama doneti konačno pozitivne pomake kada je u pitanju ukrajinska kriza. Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) u nedelju je naglasio da su ruska i ukrajinska strana veoma blizu nalaženja zajedničkog jezika po četiri ključne tačke eventualnog mirovnog sporazuma, na pregovorima koji se odvijaju u njegovoj zemlji.

U ponedeljak i utorak (21.3.-22.3.) u Novom Sadu biće održan Sajam preduzetništva i starih zanata, gde će fokus biti na ženskom preduzetništvu, kao i o brendiranju i zaštiti intelektualne svojine, za koje je posebno zainteresovan veliki broj proizvođača, kako kažu organizatori ove manifestacije. Prošle godine je ovaj događaj bio održan samo u online formatu.

Kao što smo pisali prethodne nedelje, misija Međunarodnog monetarnog fonda 23. marta završava svoju posetu Beogradu povodom redovne druge revizije aranžmana naše zemlje sa ovom institucijom.

Predstavnici MMF su se prethodnih dana sastali sa članovima Privredne komore Srbije i predstavnicima Ministarstva finansija. Sigurno je da će po završetku misije biti reči o zaključcima razgovora o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti, investicionom ambijentu i izazovima koji su pred srpskom ekonomijom zbog ukrajinske krize.

U prestonici Belgije će 24. marta biti održano vanredno zasedanje članica NATO saveza. Naravno, kao i sastanak ministara spoljnih poslova EU, za temu će imati krizu u Ukrajini. U ekonomskom smislu, trebalo bi bude reči o ulaganju u borbenu gotovost, dalje investiranje u vojnu opremu i eventualno raspoređivanje trupa u državama koje okružuju Ukrajinu.

Što se tiče naše zemlje, 24. mart označava početak sajmova koji bi mogli da donesu nove poslovne prilike. Pod kupolama Beogradskog sajma biće istovremeno održani Međunarodni sajam turizma i Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Kada je Sajam turizma u pitanju posebno će biti zanimljivo videti lepezu turističkih ponuda kojima domaće agencije – koje su jedva preživele vrhunac pandemijskog perioda – žele da privuku potrošače u godini punoj novih neizvesnosti.

 • Anna

  21.3.2022 #1 Author

  Vrlo interesantna sedmica. Posebno kada peičamo o Sajmu turizma i Sajmu preduzetništva i starih zanata. Trebalo bi posetiti oba.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  21.3.2022 #2 Author

  nažalost i dalje je glavna tema rat
  cene rastu, nema mogućnosti da se razmislja o lepim stvarima dok stradaju nedužni
  sajam turizma je baš lepa vest i treba da je što više pozitivnih događaja

  Odgovori

 • JANA

  21.3.2022 #3 Author

  Treba nam sto vise pozitivnih dogadjaja ,ali sajam turizma je lepa stvar ,malo glavu da odmorimo

  Odgovori

  • ZVE84

   21.3.2022 #4 Author

   I da se onesvestimo kad vidimo cene ovogodišnjih aranžmana

   Odgovori

  • VANJA

   21.3.2022 #5 Author

   Sajam preduzetnistva ne treba propustiti!

   Odgovori

 • IVAN

  21.3.2022 #6 Author

  Tako je

  Odgovori

 • MADMAX

  21.3.2022 #7 Author

  24. Mart

  Odgovori

 • Dragana

  21.3.2022 #8 Author

  Mora se nastavljati dalje.

  Odgovori

 • Emilija

  21.3.2022 #9 Author

  Odlicne informacije posebno za sajam turizma!

  Odgovori

 • BRANA19

  21.3.2022 #10 Author

  Sto vise lepih ,korisnih i pozitivnih dogadjaja…

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  21.3.2022 #11 Author

  Proleće počelo pa počinju i dešavanja.

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.3.2022 #12 Author

  Sa mracnih tema na turizam…

  Odgovori

 • NATI29

  22.3.2022 #13 Author

  Sajam preduzetnustva i zanata jedino vredi

  Odgovori

 • LUKA

  25.3.2022 #14 Author

  Sjajne vesti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...