Više od pet hiljada hektara neobrađene zemlje dato poljoprivrednicima bez naknade u periodu do pet godina

Početna cena od nula dinara za nekorišćeno poljoprivredno zemljište na javnom nadmetanju

AgrobiznisBiznis

3.2.2021 13:00 Autor: Ljiljana Begović 0

Početna cena od nula dinara za nekorišćeno poljoprivredno zemljište na javnom nadmetanju Početna cena od nula dinara za nekorišćeno poljoprivredno zemljište na javnom nadmetanju
Država već nekoliko godina raznim projektima pokušava da podstakne intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju s velikim prinosima i upotrebom savremenih tehnologija. Jedan od načina je i... Početna cena od nula dinara za nekorišćeno poljoprivredno zemljište na javnom nadmetanju

Država već nekoliko godina raznim projektima pokušava da podstakne intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju s velikim prinosima i upotrebom savremenih tehnologija. Jedan od načina je i davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zakon propisuje mogućnost davanja u zakup, odnosno na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta na period od jedne do 30 godina, a u slučaju da se zemljište daje u zakup radi podizanja vinograda ili ribnjaka, period zakupa može biti i do 40 godina.

„Pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta mogu ostvariti fizička ili pravna lica koja su vlasnici sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, ribnjaka,  staklenika, plastenika, višegodišnjih zasada i poljoprivrednog objekta koji se nalaze na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu najmanje tri godine“, kažu za Biznis.rs iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay.com

Takođe, pravo na korišćenje državnog zemljišta mogu imati i osobe koje su vlasnici domaćih životinja i zakupci objekta za gajenje životinja na području jedinice lokalne samouprave na kojoj se pravo prečeg zakupa ostvaruje.

Iz ministarstva navode da bi svi zainteresovani za ostvarivanje prava prečeg zakupa trebalo na vreme da se odazovu na javni poziv. Jedinice lokalne samouprave, svake godine do 30. juna tekuće godine raspisuju javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa za narednu agroekonomsku godinu, a prijave na javni poziv sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se najkasnije do 31. oktobra tekuće godine jedinici lokalne samouprave.

Ko ima pravo na učešće u javnom nadmetanju

Po okončanju postupka davanja u zakup zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa, jedinica lokalne samouprave raspisuje oglas za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Pravo učešća u javnom nadmetanju za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u prvom krugu imaju sve  fizička lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine, sa prebivalištem najmanje tri godine u katastarskoj opštini na kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa i da je vlasnik najmanje 0,5 ha poljoprivrednog zemljišta.

U prvom krugu javnog nadmetanja pravo učešća ima i pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine, koje je vlasnik poljoprivrednog zemljišta najmanje 10 ha u katastarskoj opštini u kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa i ima sedište na teritoriji jedinice lokalne samouprave kojoj pripada ta katastarska opština.

U drugom krugu je celokupno državno zemljište koje već nije u zakupu dostupno svim poljoprivrednicima, bez obzira na to gde su registrovani. Osim obavezna dva kruga nadmetanja, postoji mogućnost raspisivanja i trećeg kruga javnog nadmetanja.

Kako bi se zapušteno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini privelo nameni, Zakon propisuje mogućnost da se zemljište koje nije bilo predmet zakupa u poslednje tri agroekonomske godine, ponudi na korišćenje po početnoj ceni od 0 dinara na javnom nadmetanju. Početni period korišćenja je period do pet godina, uz obavezu poljoprivrednika da to zemljište stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje.

Nakon isteka pomenutog perioda postoji mogućnost produženja perioda korišćenja ovog zemljišta do 25 godina pod uslovom da se na tom zemljištu obavlja poljoprivredna proizvodnja za površine manje od 10 hektara.

Foto: Dobra bašta

Prema podacima iz avgusta 2020, u poslednje tri godine 5.255 hektara neobrađenog zemljišta dato je poljoprivrednicima na korišćenje bez naknade u periodu do pet godina.

Jedini uslov za ostvarivanje ovog prava je da  fizičko ili pravno lice ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Od novembra 2020. godine omogućeno je da se javna nadmetanja sprovode elektronskim kroz aplikaciju Digitalno javno nadmetanje, koja se nalazi na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Korišćenjem besplatne aplikacije poljoprivrednicima je omogućeno da u roku koji je određen oglasom za javno nadmetanje dostavljaju ponude, uz koje prilažu dokaze o ispunjenosti uslova, nakon čega se formira  jedinstvena rang lista, koja se objavljuje na sajtu Uprave.

Cene zakupa prošle godine iznosila 199 evra po hektaru

U zavisnosti od vrste zakupa utvrđuje se i visina zakupnine zemljišta. Osnovni institut kod utvrđivanja cene zakupa je prosečno postignuta cena zakupa po hektaru.

„Prosečno postignuta cena zakupa po hektaru je prosečno postignuta cena koja je ostvarena na javnom nadmetanju u prethodnoj agroekonomskoj godini. To je ujedno i početna cena zakupa za zemljište koje se nudi na javnom nadmetanju, za prosečan kvalitet zemljišta“, objašnjvaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Svaki javni oglas sadrži podatak o početnoj ceni zakupa po hektaru za zemljište koje je obuhvaćeno javnim nadmetanjem. Početna cena zakupa zemljišta u prvom krugu javnog nadmetanja ne može biti niža od 80 odsto prosečno postignute cene zakupa po hektaru, odnosno u drugom krugu ne može biti niža od 60 odsto prosečno postignute cene zakupa po hektaru.

Prosečna cena zakupa po hektaru za prosečan kvalitet zemljišta na teritoriji Republike Srbije u poslednje tri godine iznosila je u 2020. agroekonomskoj godini 198,91 evra po hektaru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...