preusmeravanje dela saobraćaja kroz zemlju "na bezbedne pravce"

Poljska ukida putarine na auto-putevima

BiznisInfrastruktura

18.5.2023 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Poljska ukida putarine na auto-putevima Poljska ukida putarine na auto-putevima
Poljska vlada usvojila je nacrt zakona koji predviđa da od jula bude ukinuta putarina za putnička vozila na auto-putevima. „Izgradili smo auto-puteve prvenstveno da... Poljska ukida putarine na auto-putevima

Poljska vlada usvojila je nacrt zakona koji predviđa da od jula bude ukinuta putarina za putnička vozila na auto-putevima. „Izgradili smo auto-puteve prvenstveno da služe ljudima, a ne da budu mašina za zaradu novca“, izjavio je premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki).

 „Otvorene kapije (naplatne stanice) najbolje će simbolizovati našu politiku“, rekao je Moravjecki, prenosi Beta.

Nova mera, koju su pripremili ministarstva infrastrukture i finansija, korak je ka obustavi naplate putarine na auto-putevima kojima upravlja država.

U Ministarstvu infrastrukture objasnili su da se mera odnosi na auto-puteve koji se već koriste i gde postoji naplata. „Cilj zakona je da se ukinu putarine na auto-putevima za vozila do 3,5 tone na deonicama kojima upravlja Generalni direktorat za unutrašnje puteve i auto-puteve“, saopštilo je Ministarstvo.

Saopšteno je i da će vlada početi pregovore o ukidanju putarina na privatnim deonicama auto-puteva, dodajući da se nada da će to biti postignuto u roku od godinu dana, prenosi poljski portal The First News.

Ministar je za agenciju PAP rekao da će ukidanje putarina preusmeriti deo saobraćaja sa alternativnih pravaca koji vozači biraju zbog naplate na auto-putevima i time doprineti bezbednosti na putevima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...