GLOBALNI TURIZAM U PADU ZA 60 ODSTO Vaučeri u Srbiji ublažavaju štetu

BiznisSrbijaTurizamVesti

29.4.2020 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GLOBALNI TURIZAM U PADU ZA 60 ODSTO Vaučeri u Srbiji ublažavaju štetu GLOBALNI TURIZAM U PADU ZA 60 ODSTO Vaučeri u Srbiji ublažavaju štetu
Svetska turistička organizacija UN u martu je procenila da će zbog pandemije korona virusa pad globalnog turizma biti oko 30 odsto, odnosno oko 500... GLOBALNI TURIZAM U PADU ZA 60 ODSTO Vaučeri u Srbiji ublažavaju štetu

Svetska turistička organizacija UN u martu je procenila da će zbog pandemije korona virusa pad globalnog turizma biti oko 30 odsto, odnosno oko 500 milijardi dolara, izjavila je pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Renata Pindžo, učestvujući na onlajn konferenciji „Mogućnost oporavka turističke privrede u uslovima epidemije Covid-19“, koju su organizovali koju su organizovali Centar za inovacije i projekte u turizmu sa Zlatibora i Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER.

To bi značilo da bi globalni turizam ove godine mogao da izgubi 5-7 godina rasta. Međutim, najnovije prognoze govore da bi pad globalnog turizma mogao da iznosi čak 60 odsto, naglasila je Renata Pindžo.

Ona je naglasila da će biti potrebno vreme za oporavak globalnog turizma i potsetila na činjenicu da je posle terorističkog napada 11. septembra SAD trebalo 3,5 godine da se vrati na turistički nivo pre napada.

Pindžo je dodala da je za prva četiri meseca ove godine globalni avio prevoz smanjen za 53 odsto, dok je buking karata za narednih 6 meseci opao za 84 odsto.

Ona je istakla da je Vlada Srbije usvojila mere koje su usmerene na čitavu privredu i u pitanju su mere pre svega iz segmenta monetarne i fiskalne politike.

Pindžo je naglasila potrebu donošenja i sektorskih politika, koje bi trebalo da pomognu pojedinačnim privrednim granama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusa. A među njima je sigurno i turizam.

Ona je istakla da istraživanja pokazuju da će se prvo oporaviti turistički kapaciteti koji su namenjeni za odmor turista, a da će tek posle doći oporavak korporativnog i kongresnog turizma.

Kako je istakla Renata Pindžo, u resornom ministarstvu očekuju da bi posle predstojećih praznika moglo da bude distribuirano dodatnih 400.000 vaučera za turistička putovanja u Srbiji, koji je odobrila Vlada Srbije.

Ona je dodala da vaučeri neće imati tako veliki uticaj na oporavak gradskih turističkih destinacija, ali i većih turističkih kapaciteta namenjenih bolje platežnim turistima.

Pindžo je dodala da problem predstavlja i činjenica da je značajan broj turističkih kapaciteta u ,,sivoj zoni“ i ukazala da su turističkoj privredi potrebne dugoročne mere za oporavak.

Radenko Cvetić iz Turističke organizacije Kopaonika naglasio je da su oni imali sreću da su praktično završili uspešnu zimsku sezonu praktično pre izbijanja epidemije korona virusa i da nisu pretrpeli totalnu štetu.

Međutim, oni sada strahuju od predstojeće letnje sezone na najvećoj srpskoj planini. I on očekuje da će dodatni vaučeri koje je odobrila Vlada Srbije umanjiti gubitke turističke privrede.

Cvetić smatra da će se od posledica pandemije lakše oporavljati manji turistički objekti, a da treba videti kakve će biti sektorske mere Vlade Srbije namenjene turizmu. On ističe da će veći turistički kapaciteti nesumljivo imati veću štetu.

Vladimir Živanović iz Turističke organizacije Zlatibora, istakao je da su i oni uspešno završili zimsku sezonu pre izbijanja epidemije i naglasio da od sredine marta na Zlatiboru ne rade turistički objekti.

On je ukazao da je poslednjih dve nedelje primetno interesovanje turista za kuće, posebno sa dvorištem na Zlatiboru.

Živanović je naglasio da turistički radnici strepe od najava da bi novi talas epidemije korona virusa mogao da ima veoma negativan uticaj na sledeću zimsku sezonu.

On očekuje da će ova letnja sezona biti okrenuta pre svega domaćim turistima, zbog realnog ograničenja putovanja u inostranstva, a puno se očekuje i od najavljenih 400.000 dodatnih turističkih vaučera. .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...