U nacionalnom avio-prevozniku država poseduje 98,76 akcija

Vlada Hrvatske ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines

BiznisFirme u fokusuTurizam

23.11.2022 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Hrvatske ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines Vlada Hrvatske ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines
Akcionari avio-prevoznika Croatia Airlines, na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra, treba da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala za 296 miliona kuna (39,4 miliona... Vlada Hrvatske ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines

Akcionari avio-prevoznika Croatia Airlines, na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra, treba da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala za 296 miliona kuna (39,4 miliona evra), a ceo iznos bi trebalo da uplati država.

U pozivu za vanrednu sednicu, objavljenom u utorak na Zagrebačkoj berzi, navodi se da bi osnovni kapital bio povećan sa 627,9 miliona kuna (83,6 miliona evra) na 923,9 miliona kuna (123 miliona evra), i to putem nove emisije običnih akcija na ime nominalne vrednosti od 10 kuna (1,33 evra) po akciji, prenosi Dnevnik.

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, Croatia Airlines će sprovesti emisiju koristeći klauzulu o izuzeću od objave prospekta.

Upis i uplata novih redovnih akcija obaviće se novčanim ulogom Republike Hrvatske u iznosu od 296 milona kuna, piše u pozivu.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, zakonsko pravo prvenstva postojećim akcionarima za upis akcija se u celosti uskraćuje, izuzev Republici Hrvatskoj, koja će kao ulagač učestvovati u izdanju deonica.

Inače, u hrvatskom nacionalnom avio-prevozniku država poseduje 98,76 deonica.

  • GOCA BG

    27.11.2022 #1 Author

    Drzava je vlasnik,tako da od njih sve zavisi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *