Na period od 30 godina

Zemljište za gradnju vetroparka u Crnoj Gori zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

BiznisInfrastruktura

17.4.2024 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zemljište za gradnju vetroparka u Crnoj Gori zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi Zemljište za gradnju vetroparka u Crnoj Gori zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi
Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje... Zemljište za gradnju vetroparka u Crnoj Gori zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora.

Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25 odsto učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada kompaniji Sistem-MNE za proizvodnju, promet i usluge, čiji je vlasnik Ljubiša Bošković, a koja je drugi član tog konzorcijuma. Vlasnica Permonta je Branka Vujadinović, prenosi Mina.

Kompanije Permonte i Sistem-MNE su registrovane u oblasti inženjerskih delatnosti i tehničkog savetovanja, a osnovane su 2008, odnosno 2013. godine.

Iz resora na čijem je čelu Janko Odović je saopšteno da je ovaj konzorcijum bio jedini ponuđač za zakup državnog zemljišta. Dobar poznavalac prilika u domaćem elektro-energetskom sektoru, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da je tender bio namijenjen isključivo unapred poznatim pojedincima, te da ne postoje ni prostorno-planski preduslovi za izgradnju vetroelektrane, kao ni mogućnost njenog priključenja na prenosnu mrežu.

Bošković je, inače, dobio dozvolu za gradnju vetroelektrane u Koritima u opštini Šavnik, ali i vetro i solarnu elektranu na lokalitetu Planik u Bileći. Vetroelektranu u Šavniku gradi u konzorcijumu sa Simensom i luksemburškom firmom Alcazar Energy, koja ima podružnicu u Crnoj Gori, a vodi se na Enrikea Kazarija (Enrico Casari) i Migela Antonija Higera Dijaza (Miguel Antonio Higuera Diaz).

Foto: Unsplash.com/ Vista Wei

Ugovor o izgradnji potpisan je u septembru sa administracijom bivšeg premijera Dritana Abazovića, a planirano je da gradnja počne naredne godine. Vetropark bi trebalo da ima snagu od 118 megavata, čime bi udvostručio proizvodnju energije iz vetra u Crnoj Gori.

Bošković je sa vlasnikom Crnagorakoopa Nedeljkom Babićem u oktobru dobio tender za izgradnju solarne i vetro elektrane u opštini Bileća. Osim Babićeve firme B&B sunce i vetar, treći partner u konzorcijumu je izraelska firma Big Shopping Centres, koja je i vlasnik trgovačkog centra u podgoričkom naselju City kvart i Capital plaze.

Branka Vujadinović je u oktobru, takođe, sa administracijom prethodne vlade potpisala ugovor o gradnji solarne elektrane na Cetinju. Njena kompanija Permonte je deo konzorcijuma za ekološku rekonstrukciju termoelektrane u Pljevljima.

Tender za zakup na 30 godina državnog zemljišta na Sinjajevini zbog izgradnje vetroelektrane objavljen je 14. februara, a rok za dostavljanje prijava bio je 1. mart.

Iz Ministarstva su kazali da je u tom roku dokumentaciju otkupio konzorcijum tri podgoričke kompanije, koji je ujedno bio i jedini ponuđač.

„Budući da je navedeni konzorcijum ispunjavao sve uslove propisane tenderom, s njima je zaključen ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta“, rekli su iz Ministarstva.

  • LENA

    17.4.2024 #1 Author

    Pitanje transparentnosti procesa i uticaja na energetsku stabilnost zemlje ostaje otvoreno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...